StoryEditor

Voľby v Čečensku boli pokojné

V Čečenskej republike včera voliči rozhodovali o zložení nového regionálneho parlamentu. Parlamentné voľby mali pokojný priebeh a podľa úradov sa uskutočnili v súlade s volebným zákonom. Spokojnosť s priebehom volieb v princípe vyjadril aj spravodajca Rady Európy pre Čečensko Rudolf Bindig, ktorý na voľbách pôsobil ako nezávislý pozorovateľ. "Zdá sa, že voľby boli technicky dobre zvládnuté, otázkou je, do akej miery boli slobodné," upozornil.
Vysoká účasť
Podľa odhadov sa na hlasovaní zúčastnilo od 60 do 70 percent oprávnených voličov, informoval po uzavretí volebných miestností predseda republikovej volebnej komisie Ismail Bajchanov. Takáto vysoká účasť je v celom Rusku skôr výnimkou. "Parlamentné voľby odštartujú demokratický proces v Čečensku," citovala agentúra Interfax čečenského prezidenta Alu Alchanova.
O 58 poslaneckých mandátov v dvojkomorovom republikovom parlamente sa uchádzalo 345 kandidátov vrátane štyroch bývalých povstalcov. Ich kandidatúru podporil aj Alchanov, keď povedal: "Ak chceme zjednotiť národ, musíme akceptovať všetkých, ktorí sa k nemu hlásia a chcú budovať mierové Čečensko." Vplyvný podpredseda čečenskej vlády Ramzan Kadyrov včera spresnil, že "naša snaha sa voľbami nekončí. Našou snahou je, aby už viac nebolo strieľanie a zabíjanie."
Politickí pozorovatelia, napr. švajčiarsky poslanec Andreas Gross, upozorňujú, že práca v parlamente k tomu zrejme neprispeje. Podotýkajú, že reálnu moc v Čečensku nemajú politické inštitúcie, ale jednotlivci -- takí, ako Moskvou podporovaný Kadyrov. Tomu je lojálnych asi 5 000 príslušníkov milícií, ktorým je pripisovaná zodpovednosť za prípady porušovania ľudských práv, únosy a dokonca aj vraždy.
Nádej na mier
Asma Macajevová, redaktorka štátneho rozhlasu Vajnach, ako jedna z mála obyvateľov Grozného bola včera ochotná hovoriť s novinármi. "Konečne sa nám podarilo vytvoriť parlament. Všetko, čo teraz môžeme urobiť, je dúfať, že tam budú pracovať čestní ľudia," komentovala vnútropolitický vývoj v Čečensku. "Sme už unavení rokmi konfrontácie," podotkol Gersolt Elmurzajev, kandidát liberálnej strany Jabloko. "Tento parlament potrebujeme ako vzduch," dodal. Vyjadril tak pocit mnohých obyvateľov Čečenska, ktorí si želajú predovšetkým mier. Separatistickí rebeli sa však na voľbách nezúčastnili a nazvali ich fraškou.
Vzhľadom na nestabilnú bezpečnostnú situáciu bolo v republike do služby povolaných 24 000 vojakov a príslušníkov policajných zložiek, ktorí hliadkovali hlavne v okolí 430 volebných miestností. Aj v susedných autonómnych regiónoch patriacich Rusku prijali vládli prísne bezpečnostné opatrenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 03:31