StoryEditor

Príslušníci OSN v Libanone omylom pod paľbou Izraela

27.07.2006, 00:00
Vojna medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hizballáh si vyžiadala už aj obete na strane medzinárodných jednotiek OSN, ktoré pôsobia na juhu Libanonu. Pri bombardovaní izraelského letectva zasiahla bomba dedinu Chiam a zabila štyroch pozorovateľov Spojených národov. Zahynuli Rakúšan, Kanaďan, Fín a Číňan.

Vojna medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hizballáh si už vyžiadala aj obete na strane medzinárodných jednotiek OSN, ktoré pôsobia na juhu Libanonu. Pri bombardovaní izraelského letectva zasiahla bomba dedinu Chiam a zabila štyroch pozorovateľov Spojených národov. Zahynuli Rakúšan, Kanaďan, Fín a Číňan.

Strieľali napriek varovaniu
Veliteľ jednotiek OSN Izrael niekoľkokrát upozorňoval, že bombardovanie sa nebezpečne približuje k jeho stanovištiam. Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Kofi Annan tesne po správach o útoku tvrdil, že celý incident bol zámerný. Tel Aviv sa za tragický omyl ospravedlnil a obhajuje sa, že necielil na personál organizácie a od začiatku konfliktu sa snaží zaručiť bezpečnosť mierových jednotiek. Izraelský premiér Ehud Olmert včera v parlamente vyhlásil, že chce vojenskú operáciu ukončiť tak rýchlo, ako to len bude možné. Prvý raz nevylúčil, že by Izrael mohol pristúpiť na výmenu unesených vojakov, ktorí celý konflikt spustili, za prepustenie arabských väzňov zadržiavaných v Izraeli. Židovská armáda bojuje na dvoch frontoch, izraelské letecké nálety sa nevyhli ani pásmu Gazy. Počas akcie zabili osem Palestínčanov. Okrem piatich členov Hamasu je však medzi obeťami aj trojročné palestínske dievčatko. Fiasko v Ríme
Konferencia v Ríme, ktorá sa pokúsila nájsť východisko z krízy na Blízkom východe, sa skončila absolútnym fiaskom. Americkí a európski diplomati a politici iba formálne vyzvali na ukončenie násilia medzi Izraelom a bojovníkmi hnutia Hizballáh. Nepovedali však nič podrobnejšie o prímerí či možnom nasadení medzinárodných jednotiek do južného Libanonu. Šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová trvá na tom, že akékoľvek prímerie musí byť udržateľné a nemôže byť návratom k predchádzajúcemu stavu. Znamená to, že Spojené štáty naďalej plne podporujú Izrael a nechávajú mu voľné ruky.

Libanon chce odškodné
Libanonský premiér Fuád Siniora v Ríme oznámil, že Bejrút zažaluje Izrael za zničenie krajiny a bude požadovať odškodnenie. "Izrael nemôže donekonečna ignorovať mezinárodné právo. Urobíme všetko preto, aby bol Izrael prinútený zaplatiť Libanončanom za barbarské ničenie našej krajiny," povedal Siniora. V Bejrúte včera pristálo prvé lietadlo s humanitárnou pomocou. Peniaze na obnovu Libanonu už teraz prisľúbila Európska únia, ale aj bohaté arabské štáty. Zatiaľ najštedrejší je saudskoarabský kráľ Abdalláh, ktorý ponúkol až jeden a pol miliardy dolárov na obnovu takmer zničenej krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:33