StoryEditor

Bush chce šíriť slobodu po celom svete

20.01.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTKHNHN

Prezident USA George W. Bush zložil včera vo Washingtone ústavný sľub a začal tak svoje druhé funkčné obdobie v Bielom dome. Počas neho sa chce usilovať o skoncovanie s tyraniou a slobodu v celom svete. "Prežitie slobody v našej krajine čoraz viac závisí od slobody v ďalších krajinách," povedal Bush pri inauguračnom prejave. "Vo svete smerujúcom k slobode sme odhodlaní ukazovať zmysel a prísľub slobody. Skoncovanie s tyraniami v našom svete nezávisí primárne od zbraní, ale budeme sa brániť zbraňami, keď to bude treba," dodal. Niektorí nerozumne skúšali odhodlanie Ameriky a zistili, že je pevné, vyhlásil Bush. Podľa neho si nikto, kto obmedzuje slobodu iných, nezaslúži slobodu pre seba. "Všetci, ktorí žijú v tyranii a beznádeji, vedzte, že Spojené štáty nebudú ignorovať vaše utláčanie a neprepáčia vašim utláčateľom. Keď sa budete usilovať vybojovať si slobodu, my budeme stáť pri vás," povedal. Bush v príhovore konštatoval, že šírenie slobody je jedným z najstarších ideálov Ameriky. "Najväčšou nádejou pre mier u nás je šírenie slobody po celom svete," nazdáva sa. Spojencov Spojených štátov vyzval, aby boli jednotní. "Rozdelenie západného sveta je cieľom našich nepriateľov," vyhlásil.
Spolu s ním sa na dodržiavanie ústavy a zákonov verejne zaviazal tiež viceprezident Richard Cheney. Pri ceremoniáli pre západným priečelím Kongresu Spojených štátov prijal Bushovu prísahu predseda Najvyššieho súdu William Rehnquist. So vztýčenou pravicou a ľavou rukou na Biblii prezident povedal: "Ja, George Walker Bush, týmto slávnostne prisahám, že budem verne vykonávať úrad prezidenta Spojených štátov a budem podľa svojich najlepších schopností zachovávať, ochraňovať a hájiť Ústavu Spojených štátov. K tomu mi dopomáhaj Boh."
Viceprezident Cheney zložil bežný sľub vysokých štátnych úradníkov predsedovi Snemovne reprezentantov, republikánskemu poslancovi Dennisovi Hastertovi.
Bushovi stáli pri prísahe po boku jeho manželka Laura Bushová a dcéry Jenna a Barbara. Prítomní boli nielen jeho predchodcovia v úrade Bill Clinton, Bushov otec George Bush starší a James Carter, ale aj demokratický senátor John Kerry, ktorého Bush porazil v novembrových prezidentských voľbách.
Slávnostné uvedenie do úradu sledovalo za chladného počasia najmenej 80-tisíc hostí vrátane poslancov a senátorov, guvernérov 50 štátov USA, členov Bushovej administratívy, sudcov a zahraničných diplomatov. Hlavy štátov ani iní hostia zo zahraničia spravidla na inaugurácie amerických prezidentov nepozývajú.
Po inauguračnej reči mal prezident Bush na programe obed s členmi Kongresu, prehliadku čestnej vojenskej jednotky a prechod v čele slávnostného sprievodu k Bielemu domu.
Inaugurácia prezidenta prebiehala za prísnych bezpečnostných opatrení. Takmer celý stred mesta bol uzavretý pre dopravu, do miest inauguračného sprievodu sa dostali ľudia len so vstupenkou a po dôkladnej prehliadke v troch desiatkach stanovíšť. Bezpečnosť zaisťovalo šesťtisíc policajtov, sedemtisíc vojakov a neznámy počet príslušníkov tajných služieb.
Busha zvolili za prezidenta Spojených štátov minulý rok a hlasovalo zaňho 51 percent voličov, o tri percentá viac ako za Kerryho. Druhý mandát napriek tomu začína s nižšou podporou verejnosti, ako mali za uplynulých 50 rokov pri inaugurácii znovuzvolení prezidenti Dwight Eisenhower, Richard Nixon, Ronald
Reagan a Clinton.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:21