StoryEditor

Briti chcú Blairov odchod

27.03.2006, 00:00
Aféra okolo financovania labouristickej strany ťaží jej predsedu a britského premiéra Tonyho Blaira stále viac. Už keď sa v polovici mesiaca hlasovalo o tzv. školskom zákone, našlo sa v parlamente 50 labouristických poslancov, ktorí sa otvorene postavili proti nemu. A po tom, čo vyšli najavo kompromitujúce informácie o financovaní strany vo vlaňajšej predvolebnej kampani, je nespokojencov ešte viac a Blairovo odstúpenie z funkcie už požadujú nielen notorickí rebeli.

Aféra okolo financovania labouristickej strany ťaží jej predsedu a britského premiéra Tonyho Blaira čoraz viac. Už keď sa v polovici mesiaca hlasovalo o tzv. školskom zákone, našlo sa v parlamente 50 labouristických poslancov, ktorí sa otvorene postavili proti nemu. A po tom, čo vyšli najavo kompromitujúce informácie o financovaní strany vo vlaňajšej predvolebnej kampani, je nespokojencov ešte viac a Blairovo odstúpenie z funkcie už požadujú nielen notorickí rebeli. "Odstúp a zachráň stranu!," napísala v novinovom článku poslankyňa Helena Kennedyová, ktorú znalci scény až dosiaľ považovali za poslankyňu lojálnu voči predsedovi strany.
Rozchýrilo sa totiž, že labouristi získavali vlani peniaze do straníckej kasy svojráznym "predajom" šľachtických titulov -- anonymní darcovia, ktorí poskytli strane peniaze, sa razom stávali kandidátmi na kreslo v hornej komore parlamentu. Vyšetrovanie v tejto veci už začal Scotland Yard.
"Zákon platí pre všetkých, dokonca aj pre premiéra," ironicky tvrdí škótsky poslanec Angus McNeil, ktorý podal jedno z trestných oznámení. "Osemdesiat percent finančných príspevkov použitých v kampani pochádza od osôb, ktoré neskôr získali šľachtický titul," vyhlásil v parlamente. Podľa škótskej tlače Blair o rizikách tejto formy financovania straníckych potrieb vedel a súhlasil s nimi s tým, že podobný systém používajú aj iné politické subjekty. Labouristi minulý týždeň zverejnili i mená "dobročinných" mecenášov.
Kritici Blairovi vyčítajú, že vlastným postupom doviedol stranu do katastrofálnej hospodárskej situácie. Za jeho vládnutia počet členov labouristickej strany klesol o polovicu a znížili sa aj príspevky od odborov, podľa ktorých ich labouristi reprezentujú čoraz menej. Tak sa stalo, že v roku 2005 bola stranícka pokladnica prázdna, navyše tesne pred voľbami. Podobne ako americký prezident, aj Blair si teda peniaze požičal od bohatých priateľov podnikateľov.
Dvanásť darcov strane venovalo spolu až 14 miliónov libier. Škandál uvrhol britskú vládnu stranu do novej finančnej krízy, lebo polovica darcov teraz požaduje vrátenie poskytnutých súm. Labouristi budú musieť pravdepodobne predať sídlo strany, aby získali hotovosť. Na radu spolupracovníkov totiž Blair napokon dary premenil na komerčné úvery -- pravdepodobne preto, že poskytovatelia úverov môžu zostať anonymní. Štyroch darcov Blair vo februári navrhol na povýšenie do šľachtického stavu. Všetci však unisono odmietajú, že by niekto vopred sľúbil kreslo v hornej komore parlamentu.
Labouristi už dostali aj účet za aféru. Podľa prieskumu ústavu ICM, zorganizovaného na podnet BBC, si až polovica voličov želá, aby Blair odstúpil ešte tohto roku a 29 percent opýtaných chce dokonca jeho okamžitý odchod. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 05:13