StoryEditor

Chudoba je v Európe stále rozšírená

15.03.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Priblžne 68 miliónov Európanov žije v chudobe. Na Slovensku žije pod hranicou chudoby viac ako pätina ľudí. Najviac chudoba ohrozuje deti, najmä v neúplnych rodinách. Ďalšie ohrozené skupiny sú dôchodcovia, postihnutí či národnostné menšiny. Chudobné deti často neukončia školu a to ohrozuje cieľ vzdelanostnej spoločnosti v Európe. Najmä nové členské krajiny nedostatočne využívajú podporu EÚ na vzdelávanie.

Asi 68 miliónov Európanov, teda 15 percent populácie Európskej únie, žije na hranici chudoby a na okraji spoločnosti. Upozornil na to včera Európsky parlament.

Rozdiely medzi štátmi

Rozsah chudoby v krajinách EÚ je podľa štatistických údajov z roku 2002 značne rozdielny. Pod hranicou 60 percent priemerného príjmu žije necelá desatina Čechov, Švédov, Dánov či Maďarov, ale viac ako pätina Slovákov, Írov, Grékov či Portugalcov.
Relatívna chudoba síce v rokoch 1995 až 2000 klesla o tri percentá, ale zámer EÚ odstrániť chudobu do roku 2010 sa mnohým poslancom nejaví reálny. Rezolúcia preto vyzýva členské štáty na opatrenia, ktoré by zlepšili situáciu najviac ohrozených skupín, ako sú nezamestnaní, neúplné a početné rodiny, osamelí dôchodcovia, postihnutí či etnické menšiny.

Ohrozené skupiny
Spravodajkyňa EP, slovenská europoslankyňa Edit Bauerová, sa pozastavila nad tým, že úniu znepokojuje nedostatok vysoko kvalifikovaných prisťahovalcov, ktorých kvôli demografickej kríze bude v nasledujúcich desaťročiach potrebovať asi 50 miliónov. Pálčivým problémom je hlavne chudoba detí. "Kým chudoba hrozí 15 percentám Európanov, toto číslo pri deťoch dosahuje až 19 percent," varovala Bauerová. V 12 z 25 členských krajín je riziko detskej chudoby až o štvrtinu vyššie ako riziko u dospelých. Detská chudoba a predčasné ukončovanie školskej dochádzky tak spochybňujú európsky cieľ dospieť k ekonomike založenej na vzdelaní. Za závažný problém považuje Baeurová aj reálnu diskrimináciu seniorov na pracovnom trhu. Podľa Eurostatu sa asi tretina detí v Európe rodí mimo manželstva a tento podiel každoročne stúpa. Práve slobodné matky patria ku skupinám najviac ohrozeným chudobou.
Český europoslanec Tomáš Zatloukal upozornil, že chudoba je aj dôsledkom štrukturálnych zmien v spoločnosti a na trhu práce. Za prioritu považuje vzdelávanie, ktoré umožní hladký prechod zo škôl k pracovnému zaradeniu. Ale najmä nové členské krajiny dostatočne nevyužívajú finančnú pomoc z Európskeho sociálneho fondu, ktorá je určená na tieto účely.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 07:59