StoryEditor

Ulster: Malá nádej na pokrok

16.05.2006, 00:00

Po takmer štyroch rokoch sa včera zišiel severoírsky parlament. Poslanci tak konečne reagovali na výzvy britských i írskych politikov, aby pokračovali v rokovaniach o mierovom usporiadaní v tejto britskej provincii. Atmosféru rokovania však poznamenala nedávna tragická smrť katolíckeho mladého muža, ktorého zabili členovia protestantského gangu.
Obidve strany, katolícki zástancovia zjednotenia s Írskou republikou i protestantskí unionisti, ktorí chcú zotrvanie provincie vo zväzku s Veľkou Britániou, však majú na uzatvorenie dohody čas do konca novembra. Ak sa tak nestane, Británia aj Írsko chcú zrušiť 108-členný regionálny zastupiteľský zbor a pokračovať v priamej správe z Londýna pod dohľadom írskej vlády v Dubline.
Parlament vznikol ako výsledok tzv. Veľkonočnej dohody v roku 1998 medzi politickou frakciou Írskej republikánskej armády Sínn Fein a ulsterskými unionistami o budúcom štatúte Severného Írska. Súčasťou kompromisu bolo aj vytvorenie spoločnej vlády s primeraným zastúpením oboch doteraz znepriatelených táborov.
Problémy s fungovaním parlamentu sa začali už v roku 2002, keď sa obidve strany nedokázali dohodnúť, kto bude členom vládneho kabinetu, a celú vec skomplikoval škandál okolo špehovania unionistov agentmi IRA. Neriešiteľnú situáciu sa pokúsili prelomiť lídri Sínn Fein a akceptovali nomináciu protestantského pastora Iana Paisleyho na post ministerského predsedu. Paisley však doteraz neuveril úprimnosti IRA, že chce odovzdať zbrane a zastaviť násilie. Pretrvávajúci odpor Paisleyho rokovať s IRA teda asi nepovedie k dohode, kto bude vôbec prvým premiérom vlády v provincii Ulster. Podľa slov Garryho Adamsa, šéfa Sínn Fein, ak nedôjde k rýchlej dohode o podobe vlády, tak jeho strana odíde z ulsterského parlamentu ešte skôr, než vyprší novembrový časový limit.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 12:10