StoryEditor

Nespokojní nemeckí lekári neliečili, vyšli do ulíc

18.01.2006, 23:00
V centre nemeckých miest Berlín, Mníchov a Saarbrücken bolo včera živo. Ulicami však neprechádzali fašiangové sprievody, hoci aj aktéri boli oblečení do bielych plášťov, neraz i s rúškami na ústach. Dvadsaťtisíc nemeckých lekárov takto dávalo najavo nesúhlas so zdravotnou politikou spolkovej vlády.

V centre nemeckých miest Berlín, Mníchov a Saarbrücken bolo včera živo. Ulicami však neprechádzali fašiangové sprievody, hoci aj aktéri boli oblečení do bielych plášťov, neraz i s rúškami na ústach. Dvadsaťtisíc nemeckých lekárov takto dávalo najavo nesúhlas so zdravotnou politikou spolkovej vlády.

Rast byrokracie
"Nechceme, aby k racionalizácii zdravotníctva dochádzalo na chrbtoch našich pacientov!", stálo na jednom z transparentov. Odhaduje sa, že ďalších 50-tisíc lekárov sa zúčastnilo na štrajku symbolickým uzavretím ordinácií, kým tí, čo zostali v službe, sa venovali len súrnym prípadom.
V prijatej rezolúcii účastníci berlínskej protestnej manifestácie požadovali zlepšenie "katastrofálnych pracovných podmienok" a varovali pred "vyhladovaním celého zdravotného systému". Podľa hlavného rečníka, prezidenta lekárskej komory Jörga Dietricha-Hoppeho, lekársku slobodu pri určovaní vhodnej terapie nemožno obetovať na oltár "stabilných" príspevkov zo zdravotných poisťovní.
Ľuďom neznalým problematiky sa uvedený protest môže javiť ako nemiestny, keďže lekári s praxou zarábajú v Nemecku pred zdanením i 85-tisíc eur ročne (v západnej časti krajiny), respektíve 78-tisíc eur ročne (vo východnej časti krajiny). Svedčia o tom oficiálne údaje odvetvového ministerstva.
Lekárske zväzy však poukazujú na sústavné zhoršovanie pracovných podmienok, ako aj na rast byrokracie i nákladov, a to za súčasnej stagnácie príjmov. Aj nemeckí lekári z tohto dôvodu čoraz častejšie odchádzajú do zahraničia, najčastejšie do USA, Veľkej Británie a Švajčiarska. Priemerný pracovný týždeň lekára, vrátane nočných služieb a pohotovosti, dosahuje v Nemecku 56 hodín, priemerný plat 3 100 eur netto.

Málo peňazí
Argumenty zdravotného personálu pravdepodobne nie sú vymyslené, lebo s protestom lekárov podľa ankety odborového zväzu NAV Vichrov súhlasí až 81 percent obyvateľov krajiny. Slovné pochopenie pre štrajkujúcich neskrývala včera ani sociálnodemokratická ministerka zdravotníctva Ulla Schmidtová, hoci súčasne uviedla, že "mnohí funkcionári sa dopúšťajú verbálneho preháňania faktov". Podľa nej za byrokraciu i za nespravodlivé rozdeľovanie honorárov sú primárne zodpovedné samotné lekárske zväzy a len v malej miere vláda. I tak však chce ukázať dobrú vôľu a dnes sa stretne so zástupcami protestujúcich lekárov.
S jej argumentmi zdravotníci nesúhlasia. Tvrdia, že nejde o rozdeľovanie peňazí, ale o ich nedostatok, čo vytvára priestor pre konanie politikov. Dohromady podľa nich chýba sedem miliárd eur. Zároveň poukazujú na to, že klesá atraktívnosť tohto ušľachtilého povolania a asi tisíc ordinácií je prázdnych. Podľa štatistických údajov však v Nemecku na jedného lekára v roku 2004 pripadlo 269 obyvateľov, čo je v medzinárodnom porovnaní mimoriadne priaznivé číslo.

01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britský návrat do Iraku 02 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čierno-biela mapa európskych spojencov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 08:05