StoryEditor

Európsky parlament môžete navštíviť aj vy

28.07.2004, 00:00

Fungovanie európskych inštitúcií je pre väčšinu ľudí ťažko zrozumiteľné. Aj preto sa v Európskom parlamente pred rokmi rozhodli dať občanom únie možnosť nazrieť do zákulisia. Sídlo EP v Bruseli, ale i v Štrasburgu či Luxemburgu, môžu navštíviť aj jednotlivci alebo skupiny zo Slovenska. Ako sa tam dostať? "Záujemcovia o návštevu musia poslať žiadosť k nám do Európskeho parlamentu," hovorí Martina Klugová z odboru pre návštevy a semináre. Žiadosť môžu poslať v angličtine, vo francúzštine, ale aj v slovenčine. "Následne sa s nimi skontaktujeme a dohodneme sa na termíne," dodáva.
Do budovy EP návštevníci vchádzajú osobitným vchodom. Po budove sa môžu pohybovať iba so sprievodcom. "Denne máme aj 70 skupín po 40 ľudí, predstavte si, že by sa všetci rozpŕchli po bludisku parlamentu," vysvetľuje Klugová. Návštevníci v rámci prehliadky absolvujú prednášku o fungovaní EP a navštívia aj rokovaciu sálu. "Najviac záujemcov o návštevu máme počas zasadnutia parlamentu. Návštevníci môžu z galérie sledovať rokovanie pléna. Keď sa nerokuje, je aj menej návštev." V prípade záujmu vedia pracovníci EP sprostredkovať aj stretnutie s europoslancami.
Návštevníci však nemôžu očakávať, že im EP pomôže zariadiť v Bruseli ubytovanie alebo dopravu. "Nielenže to nerobíme, máme to zakázané," hovorí Klugová. Záujemcovia o návštevu Európskeho parlamentu sa môžu obrátiť na nasledujúcu adresu:
Martina Klugová
Európsky parlament
Návštevy a semináre
Rue Wiertz, PHS 0C097
Brussel
Belgium
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 20:52