StoryEditor

V Maďarsku zverejnia mená agentov

10.02.2005, 23:00
Maďarská neochota zverejniť oficiálny zoznam agentov

V Maďarsku dnes zverejnia na internete zoznam agentov a spolupracovníkov komunistickej tajnej služby. Zoznamy sa objavia na internetovej stránke ústavu Political Capital, ktorý sa zaoberá politickými analýzami a poradenstvom.
Ústav na svojej internetovej stránke vyzýva maďarskú politickú elitu, aby zoznam agentov tajnej bezpečnosti zverejnila aj oficiálne. "Maďarská politická elita je nám dlžná tieto informácie už 15 rokov. Verejnosť má pritom právo vedieť, kto spolupracoval s komunistickou štátnou bezpečnosťou," píše sa v oficiálnej výzve ústavu. Political Capital zverejní zoznam len tých agentov a tajných spolupracovníkov, ktorých mená sa za posledné roky dostali legálne na verejnosť. Riaditeľ ústavu Krisztián Szabados odmietol konkretizovať, koľko mien bude zoznam obsahovať. "Prísne sme dbali na to, aby sme nikoho nevinného nepoškodili," dodal.
Ombudsman Attila Péterfalvi potvrdil, že pokiaľ ústav zverejní len zoznam mien, ktoré sa už v minulosti dostali na verejnosť, nijaký zákon tým neporuší. Oficiálny zoznam agentov a spolupracovníkov štátnej bezpečnosti nebol v Maďarsku nikdy zverejnený. Vládna Maďarská socialistická strana začiatkom roka vyzvala na zverejnenie zväzkov, ale k rozhodujúcemu činu zatiaľ maďarské orgány neprikročili. Okolo zverejnených mien, ktoré sa za posledných 15 rokov dostali na verejnosť oficiálnou či neoficiálnou cestou, sa v Maďarsku viedli vášnivé diskusie a často boli sprevádzané škandálmi. Často sa týkali známych politikov, hercov a verejne činných osôb.
Predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová v tejto súvislosti vyzvala na definitívne uzavretie minulosti. "Raz a navždy treba tieto záležitosti uzavrieť, pretože na verejnosť sa často dostávajú nepodložené informácie, ktoré danú osobu poškodzujú," vyhlásila v rozhovore pre Maďarský rozhlas. Sziliová pripomenula, že ani po zmene režimu nikto nemal záujem otvárať minulosť. Predsedníčka parlamentu sa pozastavila nad tým, že zoznam agentov a spolupracovníkov komunistickej tajnej bezpečnosti chce zverejniť ústav, ktorý k tomu nemá zo zákona oprávnenie. "Neexistuje žiadny zákon, ktorý by umožnil zverejňovanie týchto zoznamov," konštatovala. Pripustila však, že pokiaľ budú zverejnené mená, ktoré sa už na verejnosti objavili, nedôjde k porušeniu zákona.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:07