StoryEditor

Ponúk z Portugalska menej ako šafranu

14.06.2006, 00:00

V Portugalsku môžu pracovať bez pracovného povolenia všetci občania členských štátov Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru. Pre Slovákov Portugalsko podobne ako Španielsko otvorilo svoj pracovný trh len v máji tohto roka. Ponúk určených pre Slovákov je minimálne, tak ako neexistujú oficiálne štatistiky o tom, koľko Slovákov v Portugalsku v súčasnosti pracuje. Jedno je však isté: ak si chcete hľadať prácu v Portugalsku, musíte bezpodmienečne ovládať základy portugalčiny. A to aj vtedy, keď sa uchádzate o nekvalifikovanú manuálnu prácu. V ostatných profesiách sa vyžaduje dobrá znalosť portugalčiny, prípadne aj španielčiny a angličtiny. Náborové agentúry evidujú všetky kategórie pracovníkov, ale sústreďujú sa viac na špecialistov a výkonných pracovníkov a menej na robotníkov (viac na http://europa.eu.int/eures/).

Dajú na človeka
Ak sa chcete v Portugalsku uchádzať o prácu, musíte predložiť žiadosť. Napísať ju môžete rukou aj na stroji. Odporúča sa pripojiť aj krátky životopis. Ten sa píše v chronologickom poradí a nemal by presiahnuť dve až tri strany. Zamestnávateľ v niektorých prípadoch privíta vašu fotografiu. Po podaní žiadosti nasleduje pohovor. Cení sa hlavne odborná skúsenosť a praktické schopnosti. Pri uchádzaní sa o prácu v Portugalsku je veľmi dôležitý osobný kontakt. Spolu s odporúčaniami sú veľmi nápomocné v štádiu, keď si podávate žiadosť a tiež v procese výberu. Osobný kontakt je jedna z najefektívnejších metód ako si nájsť v Portugalsku zamestnanie. V tejto krajine sú totiž rozšírené neformálne metódy náboru. Tento fakt odráža dominantné postavenie malých podnikov. Pre človeka zvonka je vybudovanie si osobných kontaktov na prvýkrát ťažké, ale môže pomôcť.

Pracovná zmluva a sezónne práce
Pracovné zmluvy vo všeobecnosti platia neobmedzený čas, ale sú prípady, keď je to na určitý čas. Všetky typy pracovných zmlúv môžu skončiť vzájomnou dohodou medzi zamestnávateľom a zamestnancom.
Pracovné zmluvy na určitý čas musia mať písomnú podobu a musia byť podpísané oboma stranami. V pracovných zmluvách, ktoré sú určené na menej ako šesť mesiacov, musí byť presne stanovená práca, ktorú bude pracovník vykonávať a bude mať čisto dočasný charakter, teda aj sezónna práca, dočasné alebo neobvyklé zvýšenie pracovného náporu a dočasné zastupovanie za chýbajúceho zamestnanca. Pracovná zmluva na určitý čas môže byť obnovená dvakrát v období do troch za sebou idúcich rokov. V prípade, že zamestnanec pokračuje v pracovnom pomere aj po uplynutí stanovenej lehoty a zmluva nebola obnovená, znamená to, že jeho pracovný pomer je na neurčitý čas.
Pracovný čas v Portugalsku by nemal prekročiť štyridsať hodín týždenne.
Viac informácií môžete nájsť na webových stránkach www.iefp.pt (služby zamestnanosti).

Ako hľadať bývanie?
Ubytovanie, ktoré vám ponúkajú aj s prácou, sa považuje za bonus. Ak sa vám nenaskytla táto príležitosť, je lepšie hľadať si ubytovanie v Portugalsku vopred. Okrem internetu môžete hľadať v národných novinách, ktoré sú k dispozícii vo väčších mestách. V kolónke Classificados nájdete inzeráty tohto typu. Ak sa chystáte usadiť v menšom meste, skúste miestne noviny. K dispozícii sú aj špecializované noviny. Využiť môžete aj služby realitných kancelárií, kde vám poskytnú informácie o bytoch, ktoré sú na predaj alebo na prenájom. Tieto kancelárie nájdete vo všetkých väčších mestách. Databázu domov a bytov na predaj alebo prenájom môžu mať k dispozícii aj niektoré banky.
V prípade, že máte v prenájme dom alebo byt a chcete ho opustiť, treba dať majiteľovi nehnuteľnosti vedieť mesiac vopred a taktiež treba ten mesiac vyplatiť. V niektorých prípadoch sú inzeráty v novinách nepravdivé a nehnuteľnosť nepatrí realitnej kancelárii. Preto si treba dávať veľký pozor a v prípade, že od vás chcú poplatok za obhliadku domu alebo bytu, nechoďte a hlavne neplaťte.
Prenajaté ubytovanie v mestách a turistických centrách je nákladné v porovnaní s priemerným portugalským zárobkom. Náklady na prenájom sa menia v závislosti od miesta, kvality a počtu izieb. Napríklad cena jedno- a dvojizbového bytu sa môže vyšplhať aj na 500 eur za mesiac a viac.
Pripravené v spolupráci s EURES

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:43