StoryEditor

Násilnosti vo Francúzsku poľavili

Počet násilných incidentov vo Francúzsku sa v noci na stredu výrazne znížil. Výtržníci počas trinástej noci nepokojov podpálili 617 vozidiel a vyčíňali v 116 mestách, informovala polícia. Pri predošlej noci z pondelka na utorok boli výtržnosti hlásené z 226 miest a vandali podpálili 1 173 áut.

Počet násilných incidentov vo Francúzsku sa v noci na stredu výrazne znížil. Výtržníci počas trinástej noci nepokojov podpálili 617 vozidiel a vyčíňali v 116 mestách, informovala polícia. Pri predošlej noci z pondelka na utorok boli výtržnosti hlásené z 226 miest a vandali podpálili 1 173 áut. Počet zadržaných však naopak stúpol zo 150 na vyše 200.
Počet útokov sa znížil
"Je to stále enormné, takmer polovica zo včerajška," uviedol Claude Gueant, šéf štábu ministra vnútra Nicolasa Sarkozyho. "Máme dôvody domnievať sa, že zdravý rozum víťazí vo štvrtiach zasiahnutých násilím." Francúzska vláda vydala v utorok výnos, podľa ktorého môžu miestne úrady vyhlásiť úplný alebo čiastočný zákaz vychádzania v lokalitách, kde to pokladajú za potrebné. Francúzsky premiér Dominique de Villepin sa odvolal na zákon z roku 1955 o mimoriadnom stave v snahe zasiahnuť proti nepokojom, ktoré vyvolávajú bieli mladíci, ako aj francúzski občania arabského či afrického pôvodu na protest proti rasizmu a nezamestnanosti.
Zákaz nočného vychádzania
Nový dekrét včera zverejnený v oficiálnom vestníku dáva polícii rozsiahle právomoci na potlačenie nepokojov vrátane umiestnenia výtržníkov do domáceho väzenia, zákazu alebo obmedzenia pohybu ľudí a vozidiel, konfiškácie zbraní a uzavretia verejných priestranstiev. Výnos uplatnili v metropole Paríž a v siedmich predmestských oblastiach a v ďalších 30 mestách od Nice pri Stredozemnom mori po Štrasburg pri nemeckej hranici a Le Havre pri Lamanšskom prielive. Mladiství sa môžu od 22.00 do šiestej ráno pohybovať vonku len v sprievode dospelých. Podľa výsledkov prieskumu, ktoré včera zverejnil denník Le Parisien, podporuje umožnenie vyhlasovať zákazy vychádzania 73 percent obyvateľov Francúzska. V meste Amiens platí zákaz predaja benzínu mladistvým s cieľom zabrániť výrobe zápalných bômb. Osobám, ktoré porušia zákaz vychádzania, hrozí trest odňatia slobody do dvoch mesiacov a pokuta vo výške 3 750 eur, oznámilo ministerstvo spravodlivosti. Neplnoletým hrozí mesiac väzenia.
Podpálili už aj knižnicu
Napriek menšiemu počtu násilných útokov nebola noc vo Francúzsku zďaleka pokojná. Mladí výtržníci hádzali na príslušníkov polície zápalné bomby a podpálili autá v niekoľkých mestách, čím ignorovali vládou uvalené výnimočné nariadenie.
Výsledkom násilností bolo už hodinu po polnoci 327 popálených áut a autobusov. Asi tretina incidentov sa odohrala v parížskej oblasti. V uliciach Orleans hliadkovalo po večerných modlitbách približne 150 moslimov, ktorí vyzývali mladých ľudí, aby sa vrátili do svojich domovov. V Bassens, neďaleko Bordeaux, násilníci spôsobili explóziu autobusu na zemný plyn. Vodič, v tom čase jediný pasažier dopravného prostriedku, výbuch prežil. V Lyone úrady uzatvorili verejnú dopravu po tom, ako výtržníci zaútočili na niekoľko autobusov a stanicu metra. V Chalon-sur-Saone skončila v plameňoch aj knižnica.
Turistika nepokojmi zatiaľ netrpí
Napriek vážnym nepokojom na predmestiach Paríža sa turistických ruch v hlavnom meste Francúzska v uplynulých dňoch v podstate neznížil. Oznámili to včera oficiálne francúzske zdroje. Svetoznámu Eiffelovu vežu každý deň navštevuje ako inokedy 10 000 až 15 000 ľudí a nezmenený počet návštevníkov hlásili aj riaditeľstvá múzeí, obchodných domov, hotelov a nočných zábavných podnikov. Návštevnosť priestorov Musée d´Orsay sa minulý týždeň dokonca zvýšila o 25 percent.
Experti sa na druhej strane netaja tým, že koncom roka sa turistický ruch v Paríži predsa len zníži. Počet ľudí, ktorí si objednali hotelové izby na obdobie Vianoc, Silvestra a Nového roku, je zatiaľ oveľa nižší ako v iných rokoch.
Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok uistilo zahraničných turistov, že im v Paríži nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Viacero štátov však vyzvalo svojich štátnych príslušníkov, chystajúcich sa do Francúzska, na obozretnosť pri výbere miesta zimnej dovolenky.
Sarkozy nariadil vyhostiť cudzincov
Za vyhostenie cudzincov, odsúdených za účasť na výtržníckych akciách, sa včera vo francúzskom parlamente vyslovil Nicolas Sarkozy, ktorý je ministrom vnútra vo vláde premiéra Dominiqua de Villepin. Za výtržnosti, ktoré sa v uplynulých 13 dňoch odohrali v rôznych francúzskych mestách, vrátane predmestí Paríža, bolo zatiaľ odsúdených 120 cudzincov. Nicolas Sarkozy sa obrátil na prefektov postihnutých regiónov s výzvou, aby neodkladne vyhostili z územia Francúzska odsúdených cudzincov nezávisle od toho, či disponujú povolením na dočasný pobyt v tejto krajine.
Francúzsky premiér Dominique de Villepin pred poslancami parlamentu vyhlásil, že obnovenie poriadku a zákonnosti v krajine nebude záležitosťou niekoľkých hodín. Podľa jeho slov totiž francúzske úrady aj v nasledujúcich dňoch budú mať do činenia s dobre organizovanými bandami a na všetko odhodlanými indivíduami.

01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odtajnenie zväzkov 02 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KDH s vyslaním jednotky nesúhlasí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 17:00