StoryEditor

Dohoda je pre Slovensko úspechom

18.12.2005, 23:00

Rozpočtový plán zaručuje Slovensku v novom sedemročnom období takmer desať a pol miliardy eur, čo je dvetisíc eur na obyvateľa. V čistom, teda po odpočítaní odvodov do rozpočtu EÚ, by Slovensko malo ročne inkasovať v priemere po prepočítaní približne 46 miliárd slovenských korún, a to prevažne na rozvoj zaostalých regiónov. Okrem toho má ísť na likvidáciu Jaslovských Bohuníc 375 miliónov eur, čiže o dve tretiny viac, ako navrhovalo luxemburské predsedníctvo.
Rozpočet EÚ zohľadňuje viaceré požiadavky, ktoré presadzovalo aj Slovensko. Ráta s tým, že únia bude z eurofondov preplácať aj DPH, čo platí i teraz, ale niektoré členské štáty to chceli zrušiť. Pomôže to najmä samospráve, ktorá nie je platcom DPH. Na projekty tak získala o pätinu viac peňazí. Rozpočet takisto zvyšuje spoluúčasť eurofondov na projektoch z 80 na 85 percent.
"Pre Slovensko bola každá dohoda lepšia ako žiadna," povedal riaditeľ odboru rozpočtových vzťahov k Európskej únii na ministerstve financií Albert Németh. Ak by sa členské štáty nedohodli na rozpočtovom pláne najneskôr do konca tohto roka, hrozilo by v roku 2007 rozpočtové provizórium. Každá finančná perspektíva totiž prináša so sebou viacero legislatívnych zmien, najmä v štrukturálnej politike. Štáty potrebujú na prijatie nových rozpočtových opatrení najmenej rok. V každom roku provizória by Slovensko malo z únie trojnásobne menej peňazí. Provizórium by znamenalo, že v roku 2007 by sa išlo podľa rozpočtu z roku 2006. Rozpočet by sa upravil o nárast výdavkov medzi rokmi 2005 a 2006. V prípade provizória by sme každoročne prichádzali v priemere zhruba o 800 miliónov eur.
Finančná perspektíva na roky 2007 až 2013 počíta s výdavkami necelých 862,4 miliardy eur, čo je viac ako percento hrubého národného dôchodku EÚ (HND -- ide o HDP zväčšený o čisté bežné transfery zo zahraničia, najmä úroky, dividendy, mzdy a dary). Najväčší balík ide na poľnohospodárstvo, ktoré pohltí viac ako tretinu výdavkov. Približne 40 percent z rozpočtu ide do nových členských štátov.
Do rozpočtu prispieva každý člen -- bohatý či chudobný. Štáty odvádzajú peniaze z viacerých zdrojov -- podiel z DPH, clá, poľnohospodárske poplatky z dovozu z nečlenských štátov a odvody z produkcie cukru, príspevok, ktorým sa zmierňujú náklady Veľkej Británie z členstva v únii (britský rabat). Nakoniec je to podiel vychádzajúci z HND. Platí pravidlo, že rozpočet únie musí byť vždy vyrovnaný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:03