TASR/AP
StoryEditor

Odkaz Bieloruska Únii: Sankcie budú beznádejné a kontraproduktívne

14.11.2021, 17:57
Autor:
ČTKČTK
Joseph Borrell varoval, že Brusel sa chystá v pondelok pritvrdiť sankcie a potrestať všetky aerolinky, cestovné kancelárie a hodnostárov podieľajúcich sa na preprave migrantov do Bieloruska, odkiaľ sa snažia dostať do Únie.

Bielorusko je pripravené na rovnoprávny dialóg s Európskou úniou. Ale sankcie, ktoré chystá Únia proti Minsku kvôli migračnej kríze na hranici s Poľskom, sú "beznádejné a kontraproduktívne".

Vyhlásil to dnes podľa bieloruskej štátnej tlačovej agentúry Belta bieloruský minister zahraničia Uladzimir Makej v telefonickom rozhovore s podpredsedom Európskej komisie a šéfom únijnej diplomacie Josephom Borrellom.

​Borrell predtým varoval, že Brusel sa chystá v pondelok pritvrdiť sankcie a potrestať všetky aerolinky, cestovné kancelárie a hodnostárov podieľajúcich sa na preprave migrantov do Bieloruska, odkiaľ sa snažia dostať do Únie.

Makej podľa komuniké ministerstva informoval Borrella o krokoch, ktoré Bielorusko podniká s cieľom obmedziť príliv migrantov z Ázie, Afriky a Blízkeho východu a poskytnúť humanitárnu pomoc migrantom na hraniciach. Minister "potvrdil záujem o čo najrýchlejšie vyriešenie migračnej krízy", uviedla Belta.

Borrell na Twitteri uviedol, že upozornil bieloruského ministra na zúfalú situáciu migrantov na hraniciach. "Ľudské životy musia byť chránené a musí byť povolený prístup humanitárnych organizácií. Súčasná situácia je neprijateľná a musí prestať. Ľudí nesmú byť používaní ako zbraň," zdôraznil podľa agentúry AFP.

Tisíce migrantov teraz živoria na bieloruskom území v táboroch pri hraniciach s Poľskom a Litvou v nádeji, že sa im podarí dostať sa do Únie.

Poľsko, Pobaltie a Únia obviňujú autoritársky režim Alexandra Lukašenka zo zodpovednosti za túto krízu. A tiež z toho, že migrantov využíva ako zbraň v hybridnej vojne proti Únii v odvete za sankcie, ktoré Únia predtým uvalila na Lukašenkov režim kvôli porušovaniu ľudských práv pri potláčaní protestov proti režimu a za falšovanie volieb.

Sankcie sú aj reakciou na incident s vynúteným pristátím lietadla na linke z Atén do Vilniusu v Minsku, kde úrady zadržali opozičného novinára, cestujúceho na palube.

Minsk všetku zodpovednosť odmieta a obviňuje naopak Západ. Rovnako si začína aj najbližší spojenec Lukašenkov, ruský prezident Vladimír Putin. Ten podľa dnešných správ ruských médií vyhlásil, že Moskva je ochotná pomôcť vyriešeniu migračnej krízy na poľsko-bieloruskej hranici.

Obviňovanie Ruska, že k vzniku krízy samo prispelo, však odmietol ako "želanie preložiť problém z boľavej hlavy na zdravú". Krízu podľa Putina zavinili svojím počínaním sami Európania, ktorí pre ňu vytvorili politické, vojenské a ekonomické predpoklady, a Rusko s tým nemá úplne nič spoločné.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 05 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:59