StoryEditor

Rýchlejšie do USA? Senát je s nami.

13.03.2007, 23:00
Z Ameriky prišli ďalšie dobré správy o zrušení víz pre Slovákov. Americký Senát včera pokračoval v rokovaní a podľa našich informácií mal hlasovať aj o návrhu senátora Georgea Voinovicha, ktorý pre vybrané štáty navrhol liberalizáciu vízovej politiky. Medzi tieto štáty patrí aj Slovensko spolu so skupinou ďalších štátov, ktoré pomáhajú Spojeným štátom v boji proti terorizmu a patria medzi ich spojencov. Návrh najväčšieho advokáta zrušenia víz je však súčasťou veľkého legislatívneho balíka, ktorý sa týka bezpečnostných opatrení po 11. septembri. Výsledok hlasovania mal byť známy až pred polnocou nášho času.

Z Ameriky prišli ďalšie dobré správy o zrušení víz pre Slovákov. Americký Senát včera pokračoval v rokovaní a podľa našich informácií mal hlasovať aj o návrhu senátora Georgea Voinovicha, ktorý pre vybrané štáty navrhol liberalizáciu vízovej politiky. Medzi tieto štáty patrí aj Slovensko spolu so skupinou ďalších štátov, ktoré pomáhajú Spojeným štátom v boji proti terorizmu a patria medzi ich spojencov. Návrh najväčšieho advokáta zrušenia víz je však súčasťou veľkého legislatívneho balíka, ktorý sa týka bezpečnostných opatrení po 11. septembri. Výsledok hlasovania mal byť známy až pred polnocou nášho času. Pre HN to potvrdila hovorkyňa Voinovichovho tlačového úradu, Garrette Silvermanová. Senátori hlasovali o celom balíku. "Nevieme presne, kedy to príde. Určite to bude tento týždeň, no podľa mojich odhadov celý text vrátane Voinovichovho dodatku budú schválené," povedal pre HN slovenský veľvyslanec v Spojených štátoch Rastislav Káčer.
Návrh má podporu
Keďže dodatok o vízach je súčasťou rozsiahlej legislatívy, jeho odhlasovanie nie je také samozrejmé. Výhodou Voinovichovho návrhu je však to, že v americkej administratíve sa teší veľkej podpore. Podľa zástupcu amerického veľvyslanca na Slovensku Lawrencea Silvermana sa aj v prípade neprijatia zákona jeho definitívnej smrti neobáva. "Návrh môže byť znovu vzkriesený," hovorí Lawrence. Podľa neho sa na stole môže znovu objaviť v podobe samostatného zákona, ako súčasť iného legislatívneho zákona, ak v tejto skupine návrhov neprejde. "Napokon, je to prezidentov návrh a administratíva to chce," dodáva Silverman.
"Myslím si, že je veľký konsenzus na terajšom znení návrhu," potvrdil informáciu Káčer. Okrem Voinovicha medzi "sponzorov" návrhu patrí i bývalá prvá dáma Spojených štátov a jedna z horúcich kandidátok demokratov na prezidentské kreslo Hillary Clintonová.
Kým sa stane skutočnosťou
Americký dvojkomorový Kongres funguje systémom "bŕzd a protiváh". Preto každá schvaľovaná legislatíva potrebuje určitý čas. Po schválení v Senáte čaká jeho "zrkadlový text" na hlasovanie v Snemovni reprezentantov. Na finálnej podobe textu sa dohodnú predstavitelia oboch komôr Kongresu. Z rúk týchto špecialistov ide produkt Kongresu priamo na stôl prezidenta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:10