Reuters
StoryEditor

Johnson o klimatickom summite: Je to radosť podfarbená sklamaním

14.11.2021, 20:22
Autor:
TASRTASR
Dohode predchádzali dva týždne náročných rokovaní, ktoré pritom nepriniesli výsledok, o ktorom vedci tvrdia, že je potrebný na zvládnutie nebezpečného nárastu teploty na Zemi.

Britský premiér Boris Johnson v nedeľu privítal globálnu dohodu o urýchlení boja proti zmene klímy ako "skutočne historickú" a "začiatok konca (využívania) uhoľnej energie".

Uviedol však, že jeho "radosť z tohto pokroku", dosiahnutého na summite OSN (COP26) v Glasgowe, je "podfarbená sklamaním", pretože sa nepodarilo dosiahnuť dohodu všetkých krajín o postupnom vyradení uhľovodíkových palív.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že takmer 200 krajín v sobotu schválilo globálnu dohodu s cieľom pokúsiť sa zastaviť globálne otepľovanie.

Dohode predchádzali dva týždne náročných rokovaní, ktoré pritom nepriniesli výsledok, o ktorom vedci tvrdia, že je potrebný na zvládnutie nebezpečného nárastu teploty na Zemi.

Došlo k tomu okrem iného aj pre to, že India a Čína na záver COP26 oslabili text záverečného paktu COP26, keď trvali na zmene formulácie o úplnom zavrhnutí využívania uhlia na postupný odklon od neho.

Účastnícke štáty napokon s touto zmenou súhlasili v záujme dosiahnutia "vyššieho dobra" v podobe schválenia celého dokumentu.

Predsedajúci zasadnutia COP26 Alok Sharma, ktorý sa v nedeľu zúčastnil na Johnsonovej tlačovej konferencii v Londýne, sa následne za tieto obštrukcie účastníkom COP26 i za výsledok konferencie OSN veľmi emotívne ospravedlnil a povedal, že ázijskí giganti musia svoje rozhodnutie vysvetliť.

"Tí, pre ktorých je zmena klímy už otázkou života a smrti, ktorí sa môžu už len prizerať, ako sú ich ostrovy ponorené (pod hladinu mora), ich poľnohospodárska pôda sa mení na púšť, ich domy sú bičované búrkami, tí od tohto summitu požadovali vysokú mieru ambícií," povedal Johnson v nedeľu.

Dodal, že mnohí z účastníkov boli ochotní vydať touto cestou. "Neplatilo to o všetkých," poznamenal Johnson bez toho, aby explicitne spomenul Indiu a Čínu.

"Bohužiaľ, taká je diplomacia," konštatoval. "Môžeme lobovať, môžeme sa navzájom prehovárať, môžeme sa povzbudzovať, ale nemôžeme nútiť suverénne štáty, aby robili to, čo nechcú," vysvetlil. "Je to ich rozhodnutie a musia si za ním stáť," zdôraznil britský premiér.

Svet sa podľa Johnsona "nepopierateľne uberá správnym smerom".

Britský premiéra počas tlačovej konferencie v Londýne trval aj na tom, že cieľ udržať nárast globálnej teploty na 1,5 stupňa Celzia je "stále reálny".

Podľa neho je teraz potrebné vynaložiť úsilie, aby krajiny splnili svoje sľuby v oblasti ochrany klímy.

Johnson vyjadril presvedčenie, že konferencia "COP26 ukázala, že to dokážeme, môžeme sa prestať spoliehať na uhlie a fosílne palivá. Dokážeme zabrzdiť zmenu klímy a môžeme zachovať našu jedinečnú planétu pre ďalšie generácie".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:08