StoryEditor

Izraelčania rozhodujú o vláde aj budúcnosti Palestíny

29.03.2006, 00:00
Izraelskí voliči rozhodovali včera nielen o budúcnosti svojej krajiny, ale aj o budúcich vzťahoch s Palestínčanmi. Hlavnou témou volebného boja v židovskom štáte sa hlavne po víťazstve radikálneho islamistického hnutia Hamas v palestínskych parlamentných voľbách stala otázka vyriešenia konfliktu s Palestínčanmi.

Izraelskí voliči rozhodovali včera nielen o budúcnosti svojej krajiny, ale aj o budúcich vzťahoch s Palestínčanmi. Hlavnou témou volebného boja v židovskom štáte sa hlavne po víťazstve radikálneho islamistického hnutia Hamas v palestínskych parlamentných voľbách stala otázka vyriešenia konfliktu s Palestínčanmi. Úradujúci premiér a líder centristickej strany Kadima Ehud Olmert prišiel s prelomovým plánom na určenie definitívnych hraníc Izraela.

Favoritom Kadima
Vo všetkých prieskumoch verejnej mienky od vyhlásenia predčasných volieb vedie strana Kadima. Nikto nepochybuje, že vo voľbách zvíťazí, ale posledné prieskumy ukazujú, že podpora strane postupne klesá. Olmert vyhlásil, že na vytvorenie stabilnej vládnej koalície by potreboval pre svoju stranu 40 mandátov v 120-člennom knesete, čo sa podľa prieskumov nezdá reálne. Kadima sa však napriek tomu stane najsilnejšou stranou a pre svoje plány bude musieť hľadať koaličných partnerov.
Olmert nenechal nikoho na pochybách, že ak vyhrá, určí jednostranne konečné hranice židovského štátu, a tým aj hranice Palestíny. Po víťazstve Hamasu, ktorý neuznáva právo Izraela na existenciu, premiér tvrdí, že v Palestíne nemá partnera na rozhovory. Olmert sa preto už rozhodol sám. Izrael sa má stiahnuť z veľkej časti západného brehu, ponechať si má len strategické miesta v údolí Jordánu. Väčšinu židovských osád zrušia, osadníkov vysťahujú, ale najväčšie osady na hranici s Izraelom si židovský štát ponechá a pomocou ochranného múru ich pripojí k svojmu územiu.

Konkurenti
Tento plán sa nepáči nielen Palestínčanom, ale ani strane Likud, ktorá sa po odchode Šarona a jeho spojencov posunula v politickom spektre ďalej doprava. Líder Likudu Benjamin Netanjahu vyhlásil voľby za referendum o budúcej podobe židovského štátu. Likud odmieta stiahnutie sa zo západného brehu, ako dôvod uvádza bezpečnostnú situáciu. Ich argumenty podporujú svojím konaním samotní Palestínčania, pretože po stiahnutí sa Izraela z pásma Gazy začali z miest bývalých židovských osád odpaľovať na izraelské územie rakety. Takýto incident sa odohral aj vo volebný deň, keď palestínsky militanti z pásma Gazy odpálili raketu, ktorá zabila dvoch Izraelčanov.
Napriek tejto udalosti sa nedá očakávať, že by Likud dokázal výrazne zmenšiť svoju stratu na Kadimu a Stranu práce. Neoficiálne referendum, ktoré vyhlásil Netanjahu, teda prehrá a tak nepriamo poskytne Olmertovi ďalší argument na uskutočnenie svojho plánu.
Kľúčovú úlohu môže po voľbách zohrať Strana práce. Dlhodobo je druhou najsilnejšou stranou a analytici ju považujú za pravdepodobného koaličného partnera Kadimy. Bez podpory Strany práce by sa Olmertovi veľmi ťažko vytvárala stabilná vláda. Sociálnodemokraticky zameraná Strana práce stavila pred voľbami na otázku hospodárskych problémov a podporu sociálne slabších vrstiev obyvateľstva, ale očakáva sa, že bude ochotná podporiť aj Olmertov plán na určenie hraníc Izraela.
Za stiahnutie Izraela z okupovaných území je asi polovica Izraelčanov a ich počet stále stúpa. Dá sa teda očakávať, že napriek volebnému boju, ktorý charakterizovala apatia voličov, sa historického víťazstva dočká strana Kadima. Od výšky jej víťazstva bude závisieť, nakoľko sa Olmertovi podarí presadiť svoj prelomový plán.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 08:19