StoryEditor

Putinovská reality šou lámala rekordy

28.09.2005, 00:00
Prehriate telefónne linky, preťažená mobilná sieť, rýchle vyťukávanie SMS a hľadanie televíznych kamier, ktoré by umožnili dostať sa za pár sekúnd do živého vysielania s možnosťou položiť otázku prezidentovi.

Prehriate telefónne linky, preťažená mobilná sieť, rýchle vyťukávanie SMS a hľadanie televíznych kamier, ktoré by umožnili dostať sa za pár sekúnd do živého vysielania s možnosťou položiť otázku prezidentovi. Rusov včera úplne "vzala" možnosť už po štvrtý raz odhaliť súkromie, plány či vízie Vladimira Putina a položiť mu šteklivé otázky v priamej živej linke.
Otázky zo strechy
K začiatku vysielania na včerajšie poludnie mal pripravených sedemstotisíc otázok, ktoré zaslali obyvatelia vopred internetom na www.president-line.ru, SMS, alebo nahrali na telefonický záznamník. Zvyšné posielali počas vysielania, prípadne 26 ich aj položili pred kamerami televízií Prvý kanál a Rossija a mikrofónmi rozhlasov Majak a Radio Rossii. Tie z 12 rôznych miest vysielali prenos naživo. Počas takmer troch hodín odpovedal na 60 otázok. Moderátori sa snažili pritiahnuť v živom vysielaní k mikrofónom najrôznejších ľudí od Ďalekého východu, cez Čečensko až po lotyšskú Rigu. Tam sa ruská menšina dokonca usídlila na streche budovy po tom, čo oficiálne lotyšské úrady telemost na ulici nepovolili. "Je to kontraproduktívne," sklamane povedal Putin.
Táto reality šou po putinovsky sa pritom teší priazni voličov už od roku 1991. V minulom roku sa neuskutočnila na ruskom území, ale na Ukrajine, kde Putin odpovedal ukrajinským novinárom. Ako mnohí s trochou sarkazmu pripomínajú, receptom na úspech sa inšpiroval aj vtedajší kandidát na prezidenta Viktor Juščenko, ktorý sa po víťazstve vo voľbách rozhodol pre občanov pripraviť živú linku.
Putinovi v terajšej diskusii prichádzalo každých desať minút okolo tri a pol tisíca SMS a desaťtisíc telefonátov. Až 54 otázok, ktoré zodpovedal, sa týkalo domácej politiky, šesť zahraničnej.
Od benzínu po dôchodky
Jedna z prvých otázok dala Putinovi možnosť zhodnotiť jeho plány v ekonomike a podčiarknuť, že by Rusko mohlo po každoročnom sedempercentnom raste HDP dosiahnuť tento rok takmer šesťpercentný rast ekonomiky. Tomu by mali pomôcť najmä vysoké ceny ropy, benzínu a vykurovacieho paliva. Ibaže v Rusku prichádza pomaly zima a táto otázka je viac než chúlostivá. Ceny 95-oktánového benzínu sa napríklad v ropnom kraji na Sachaline pohybujú okolo 21 rubľov za liter. "Rast cien benzínu bol podmienený rastom na svetových trhoch, zdražením ropy a ropných produktov a plynu," zdôvodnil Putin. Ako spresnil, na začiatku jesene sa fixoval strop cien na benzín, pričom sa vláda dohodla s ôsmimi najväčšími ropnými spoločnosťami o zamrazení cien benzínu do konca roka. Putin sa cez videovysielanie snažil spomedzi záujemcov vyberať najmä mladých ľudí, aj keď moderátori niekedy presadili starších dôchodcov či robotníkov. Mladí sa zaujímali hlavne o štátnu pomoc v oblasti bývania, hypotéky a štipendiá a prezident tak mohol rozobrať celý svoj sociálny program na budúci rok, ktorý nedávno predstavil vo vláde. "Pre mladých vedcov, ktorí sa ukazujú ako perspektívni alebo perspektívnosť dokázali, budú vyčlenené prostriedky - päťtisíc grantov za 60-tisíc rubľov," spresnil Putin. Lepšie by sa mali mať aj mladí učitelia, ktorým chce zvýšiť Putin platy. Samozrejme, pokiaľ ide o sociálne slabšiu skupinu dôchodcov, aj tam je nový systém, zakladajúci sa na speňažení výhod. Dôchodcov upokojil tým, že sa nepripravuje zvýšenie veku odchodu do dôchodku, lebo v Rusku sa dožívajú muži aj ženy v rámci Európy najnižšieho veku.
Pichľavé otázky
Hoci ich veľa nebolo, predsa len sa objavili také, ktoré pod pláštikom obáv o bezvládie v Rusku po roku 2008 smerovali na vládny systém, postavenie gubernátorov, ktorí sú teraz fakticky nominantmi Kremľa, alebo na možnosti ústavnej zmeny o predĺžení právomoci prezidenta, čo Putin opäť odmietol. Ľudia sa nedali odbiť a ďalšie otázky smerovali na telo: Vybrali ste nástupcu? Bude to niekto z vášho okolia? Aké by mal mať podľa vás vlastnosti? Prečo dnes neexistuje voči Zjednotenému Rusku opozícia? Hrozí rozvrat? Podľa Putina nehrozí a z rovnováhy sa nenechal vyviesť: "V bývalom ZSSR bola jedinou legitímnou opozíciou pravoslávna cirkev. Dominantnou sa skutočne javí strana Zjednotené Rusko. Ale to je normálne v každej demokracii. Osobne si nemyslím, že nemá oponentov." Ako dodal, jeho cieľom je vydláždiť cestu mladšej generácii schopných lídrov. "Pokiaľ ide o mňa, ako hovoria vojaci, svoje miesto si v útvare nájdem."
Bezútešný Groznyj
Jedna z kamier bola aj v Groznom. Keď mesto naposledy prezident navštívil, výstižne ho prirovnal k Stalingradu. Jeden z tých, ktorému počas vojny zrovnali tanky so zemou celý dom, sa sťažoval na to, že napriek sľubom o kompenzácie, je naďalej odkázaný s rodinou žiť pod cudzou strechou. "Peniaze sú vo federálnom rozpočte vyčlenené. Závisí to od vlády samotnej republiky," zdôvodnil meškanie Putin. Sám však priznal, že sa federálna vláda stále nemôže dohodnúť s vládou Čečenska na výške sumy, ktorá má byť na kompenzácie vyčlenená. V Čečensku je pritom najvyššia nezamestnanosť v rámci celej federácie. Na jedno miesto tu pripadá až 500 záujemcov. Ak aj Putin spomenul možnosti rozvoja jednotlivých druhov priemyslu, treba podotknúť, že v nepokojnom, hoci na ropu a nerastné suroviny bohatom regióne, bude naďalej nepatrný záujem súkromného kapitálu niečo investovať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 01:01