StoryEditor

Slávna špionážna aféra kapitána Dreyfusa

13.07.2006, 00:00
Pred 100. rokmi rehabilitovali židovského dôstojníka Alfreda Dreyfusa, ktorého aféra hlboko poznamenala moderné dejiny Francúzska.

Francúzsko si na slávnostnej ceremónii za účasti prezidenta Jacqua Chiraca pripomenulo sté výročie rehabilitácie židovského dôstojníka Alfreda Dreyfusa, ktorého aféra hlboko poznamenala moderné dejiny Francúzska. Kapitán Dreyfus bol v roku 1894 falošne obvinený z velezrady a odsúdený na doživotie za špionáž v prospech Nemecka. Keďže bol Žid, rozpútala jeho kauza v celom Francúzsku obrovskú vlnu antisemitizmu.

Upratovačka kontrašpiónkou
Všetko sa to začalo podozrením, že z generálneho štábu unikajú informácie o výzbroji armády. V koši na nemeckom veľvyslanectve našla upratovačka, ktorá bola na výplatnej listine francúzskej kontrarozviedky, krátky zoznam odovzdaných informácií. Autorom bol zjavne niekto z okruhu francúzskeho armádneho velenia. Okamžite sa začalo vyšetrovanie, o ktorom sa ihneď dozvedela aj tlač. Komplikovaná vnútropolitická situácia vo Francúzsku, ktoré stále ohrozovali nároky monarchistov a nekonečné politické škandály, vyžadovali, aby sa vinník našiel rýchlo. Kapitán Dreyfus sa stal vhodnou obeťou, mal prístup k tajným dokumentom a hlavne bol Žid. V zmanipulovanom procese 22. decembra 1894 ho odsúdili na verejnú degradáciu a doživotné väzenie na Diabolských ostrovoch. Česť francúzskej armády tak mala byť zachránená, napriek tomu, že skutočný zradca, major Ferdinand Walsin-Esterhazy, zostal nepotrestaný.

Emil Zola za česť
Napriek zúfalej snahe rodiny a verejne známych osobností sa o česť židovského kapitána začalo bojovať až o tri roky neskôr. Vtedy v novinách L' Aurora vyšiel slávny list spisovateľa Emila Zolu prezidentovi republiky s názvom "Žalujem". V ňom sa Zola dožadoval spravodlivosti a bol ochotný niesť všetky následky prípadného procesu proti nemu. Nakoniec bol aj spisovateľ odsúdený za urážku na cti a musel utiecť do Británie. Pri procese sa však obhajobe podarilo po prvý raz dokázať značné nezrovnalosti v Dreyfusovom prípade. Na obranu oboch vystúpili francúzski intelektuáli. V obnovenom procese však Dreyfusa opäť uznali vinným. Fyzicky a psychicky vyčerpaný prijal ponuku úradov a požiadal o milosť. Plnú rehabilitáciu dosiahol až v roku 1906 a stal sa rytierom Čestnej légie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:03