StoryEditor

Dav si na Royalovú počkal

24.04.2007, 00:00
Autor:
mokmok

Slávna ulica Solferíno v Paríži, kde má sídlo Socialistická strana Ségoléne Royalovej, bola už od rána blokovaná kamiónmi so štábmi svetových médií. Záujem o možnú prvú dámu priťahoval ako magnet. Ségoléne na prijatie v metropole nechala dav čakať poriadne dlho. Zo svojej bašty, z  mestečka Melle, prišla lietadlom až nad ránom. "Dnes oslavujeme. Je to pre nás historická udalosť, samozrejme, že ju počkáme," vraví mi v dave jeden zo stúpencov Royalovej.
Na ponuku sympatického manželského páru, či sa nechcem ísť pozrieť na "soirée" volebnej komisie v radnici v 12. parížskom obvode, sa napriek únave nedalo povedať nie. Na čele radnice stojí socialistická starostka Michelle Blumentalová.
Krátko po polnoci táto lokálna bašta socialistov pôsobila dojmom, akoby v sa v  nej nový deň ešte len začal. Moji hostitelia ma predstavili ako novinárku zo Slovenska. "Teraz máš skúsenosť z tvorby francúzskej demokracie," poznamenal jeden z komisie. Členovia komisií zo všetkých častí 12. obvodu stáli v dlhom rade s debničkami ako na brigáde. V nich boli hlasovacie lístky, ktoré celú noc rátali. V zákulisí už socialistickí "militanti" analyzovali prvé cifry. "Samozrejme, som veľmi spokojná," hovorí starostka medzi pauzami v telefonovaní. "Do druhého kola ideme veľmi dynamicky a najmä s veľkou odvahou, ktorá hrá v náš prospech. Sarkozy má veľa rezerv," je presvedčená prvá dáma radnice. "Ľuďom musíme vrátiť vieru, že Francúzsko je ešte na niečo dobré."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 10:19