StoryEditor

Riceová sa v Bejrúte pokúšala zastaviť vojnu

25.07.2006, 00:00
Už presne dva týždne sa Libanon zmieta vo vojne medzi šíitským radikálnym hnutím Hizballáh a Izraelom. Nečakanú odbočku pri ceste do Izraela s cieľom vzjednať prímerie si spravila šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová. Zo Spojených štátov priletela najskôr do cyperského prístavu Larnaca a odtiaľ si to nasmerovala priamo do vojnovej zóny, do Bejrútu. Riceová chce pokoj zbraní. Nie však za každú cenu, ale za podmienok, ktoré by zaručili Izraelu bezpečnosť zo strany Hizballáhu a Libanonu zasa plnú kontrolu nad krajinou. Teda aj nad Južným Libanonom, ktorý je baštou Hizballáhu.

Už presne dva týždne sa Libanon zmieta vo vojne medzi šíitským radikálnym hnutím Hizballáh a Izraelom. Nečakanú odbočku pri ceste do Izraela s cieľom vyjednať prímerie si spravila šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová. Zo Spojených štátov priletela najskôr do cyperského prístavu Larnaca a odtiaľ si to nasmerovala priamo do vojnovej zóny, do Bejrútu. Riceová chce pokoj zbraní. Nie však za každú cenu, ale za podmienok, ktoré by zaručili Izraelu bezpečnosť zo strany Hizballáhu a Libanonu zasa plnú kontrolu nad krajinou. Ukončenie izraelské ofenzívy podmieňuje prepustením dvoch Hizballáhom unesených izraelských vojakov a odsunom ozbrojencov tohoto radikálneho islámského hnutia 20 kilometrov od hranic s Izraelom. Prepustenie izraelských vojakov musí býť bezpodmienečné, teda bez výmeny za islamistov veznených v Izraeli, ako to požaduje Hizballáh. Spojené štáty zároveň sľúbili okamžitú leteckú humanitárnu pomoc Linabončanom.
"Tón stretnutia bol veľmi negatívny," komentoval nemenovaný libanonský zdroj rokovanie Riceovej s predsedom libanonského parlamentu Nabím Barrím, ktorý je šíitský moslim a spojenec Hizballáhu. Barrí údajne požiadavky Američanov odmietol. Americká ministerka zahraničných vecí sa okrem libanonských a izraelských politikov stretne aj s Palestínčanmi, ktorí sú rovnako do konfliktu zainteresovaní.

Za jednu raketu desať budov
V južnom Libanone sú boje medzi židovskou armádou a Hizballáhom čoraz intenzívnejšie. Izraelské jednotky sa dostali už do tesnej blízkosti mesta Bint Džbaíl, ktoré je baštou radikálneho islamského hnutia. Podľa televízie al-Džazíra pri rýchlych pozemných akciách zahynuli ďalší dvaja izraelskí vojaci. Bojovníci Hizballáhu údajne zničili päť tankov, aj keď izraelská armáda hovorí len o jednom. V pohraničnej oblasti sa zrútil aj izraelský vrtuľník, ktorý sa pravdepodobne zachytil o elektrické vedenie. Hizballáh tvrdí, že helikoptéru zostrelil. Letectvo dostalo z Tel Avivu rozkaz zbombardovať desať budov v južnom Bejrúte za každú raketu, ktorú vystrelí Hizballáh na izraelské prístavné mesto Haifa.

Možná mierová misia NATO
Britský premiér Tony Blair považuje posledný vývoj situácie na Blízkom východe za katastrofálny pre Libanon. Britský premiér doteraz vyzýval Izrael iba k primeranosti útokov proti Hizballáhu a odmietal sa pridať k výzvam na okamžité prímerie. Teraz vyhlásil, že "každý rozumný človek chce zastavenie násilia". "Musí sa však zastaviť na oboch stranách. Na to je potrebný plán, na ktorom pracujeme," zdôraznil. Blair podporil vytvorenie medzinárodných vojenských jednotiek, ktoré by boli rozmiestnené na juhu Libanonu, aby chránili Izrael a zároveň pomohli libanonskej vláde získať kontrolu nad celou krajinou. Takúto vojenskú misiu by pravdepodobne viedla Severoatlantická aliancia a jej súčasťou by mohli byť aj jednotky krajín Európskej únie.

01 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlepšiť etiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:43