StoryEditor

Nemecko povedie Angela Merkelová

Predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová včera oficiálne potvrdila, že bude viesť nový spolkový kabinet. CDU a Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) sa dohodli, že post kancelára v plánovanej veľkej koalícii pripadne kresťanským demokratom. SPD dostane v spolkovom kabinete osem ministerských rezortov, únia šesť. Rozdelenie rezortov je podľa Merkelovej dobré, férové a spravodlivé. Žiadna strana podľa nej nehovorí druhej do jej personálnych rozhodnutí. "Dnešným dňom stojíme na rozhodujúcej križovatke," podčiarkla Merkelová, podľa ktorej neexistuje žiadna rozumná alternatíva k reformnému kurzu. Veľká koalícia ako "koalícia nových možností" musí dbať o vytváranie nových pracovných príležitostí. Prezídium a predsedníctvo CDU jednohlasne rozhodli, že sa na tomto základe začnú koaličné rokovania. Podľa Merkelovej sú rozhovory naplánované na štyri týždne, začnú sa na budúci pondelok 17. októbra a skončiť by sa mali 12. novembra. Predseda SPD Franz Müntefering vyhlásil, že jeho strana je odhodlaná podieľať sa na vytvorení stabilnej vlády, ktorá vydrží celé štyri roky funkčného obdobia. Podčiarkol, že hlavnou úlohou budúcej vlády bude boj proti nezamestnanosti.

Brusel sa teší na spoluprácu
Európska komisia víta, že kľúčové nemecké politické strany sa dohodli na vytvorení vlády, ktorá dá Nemecku stabilné a silné vedenie. Povedala to včera hovorkyňa komisie Francoise La Bailová. Nominácia novej nemeckej kancelárky je dobrou správou. Predseda komisie José Manuel Barroso sa teší na spoluprácu s Merkelovou, s ktorou sa dobre pozná, dodala hovorkyňa. Nemecko je podľa nej kľúčovou krajinou pre európsky projekt a komisia preto dúfa, že sa nová vláda čo najskôr ujme úradu. Barroso hneď po predčasných voľbách v Nemecku 18. septembra vyzval nemeckých politických lídrov na rýchle vytvorenie stabilnej vlády. Merkelovej k nominácii zablahoželali aj vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana a generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Schröder do Gazpromu?
Ruský plynárenský gigant Gazprom by čoskoro mohol ponúknuť odchádzajúcemu nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi post poradcu, informovala včera ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy. O tejto ponuke sa údajne hovorilo počas piatkovej krátkej návštevy Schrödera u ruského prezidenta Vladimira Putina v Petrohrade. Hovorca Gazpromu sa včera k tejto záležitosti odmietol vyjadriť. Budúcnosť Gerharda Schrödera zostáva naďalej neistá. Predseda SPD Müntefering včera vyhlásil, že Schröder sa zúčastní na koaličných rozhovoroch s CDU, nespresnil však, akú úlohu v nich bude zohrávať, ani či bude zastávať nejakú funkciu v budúcom kabinete. Schröder mal odmietnuť prevzatie ministerského postu v novej vláde. "Nezhoduje sa to s mojimi životnými plánmi," dodal Schröder, o ktorom sa ešte donedávna údajne uvažovalo ako o novom ministrovi zahraničných vecí alebo vicekancelárovi.

Rozdelenie postov
Po včerajšom dosiahnutí dohody o vytvorení takzvanej veľkej koalície sú už známe prvé mená ministrov: - Bývalý minister financií regionálnej vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Jochen Dieckmann by mohol nahradiť Hansa Eichela vo funkcii ministra financií novej spolkovej vlády.
- Post ministra poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľov by mal obsadiť Horst Seehofer (CSU).
- Vo funkcii ministerky rodiny mala objaviť aj Ursula von de Leyen (CDU).
- Ďalšou ženou vo vláde Angely Merkelovej by mala byť Annette Schavanová (CDU) zodpovedná za rezort školstva.
- Novým ministrom hospodárstva by sa mal stať šéf CSU Edmund Stoiber.

Profil
Nebolo to také ľahké, ako si predstavovala. Angela Merkelová, hanblivá dcéra farára z bývalého východného Nemecka, napokon korunovala svoj nezvyčajný vzostup na vrchol nemeckej politiky a stane sa prvou nemeckou spolkovou kancelárkou. Merkelová sa narodila 17. júla 1954 v Hamburgu v rodine učiteľky a kňaza. Onedlho sa rodina presťahovala do komunistického východného Nemecka, kde otec dostal miesto farára. Vyštudovaná doktorka prírodných vied pôsobila ako vedecká spolupracovníčka v inštitúte pre fyzikálnu chémiu na berlínskej akadémii vied. Už pred pádom Berlínskeho múru sa zapájala do politiky a v marci 1990 sa po prvých slobodných voľbách v Nemeckej demokratickej republike stala hovorkyňou vlády. V auguste tohto istého roku rozšírila rady CDU a o štyri mesiace sa stala poslankyňou nemeckého Bundestagu. V roku 1994 jej vtedajší spolkový kancelár Helmut Kohl ponúkol kreslo ministerky pre otázky žien a mládeže v zjednotenom kabinete. Kohl však už možno oľutoval oslovenie "moje malé dievčatko", ktorým ju zvykol titulovať. Merkelovej hviezda totiž zažiarila vďaka odvahe, ktorú preukázala, keď sa postavila práve proti nemu - politikovi, ktorý ju vytiahol na svetlo, keď zjednotil Nemecko. Niektorí jej obdivovatelia v nej vidia novú Margaret Thatcherovú. Rovnako ako mnohí severania, aj ona je protestantského vierovyznania v strane, v ktorej dominovali katolíci. S berlínskym profesorom chémie Joachimom Sauerom žila dlhé roky v nemanželskom zväzku, pričom manželstvo uzavreli až na nátlak strany.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 21:02