StoryEditor

Bloomberg ostáva starostom New Yorku

09.11.2005, 23:00

Michael Bloomberg vyhral voľby v najväčšom americkom meste a ostáva starostom New Yorku na ďalšie štyri roky. Republikán Bloomberg vyhral voľby s veľkým náskokom, keď dosiahol 58 percent hlasov, zatiaľ čo jeho vyzývateľ, demokrat Fernando Ferrer, získal 39 percent.
Netypický republikán
Víťazstvo úradujúceho starostu sa všeobecne očakávalo, veď v prieskumoch verejnej mienky viedol až o 38 percent. Napriek zmenšeniu rozdielu na necelých 20 percent je to stále najväčší náskok, aký kedy víťaz starostovských volieb v New Yorku zaznamenal. Zaujímavé je, že ho dosiahol republikán v meste, kde demokratickí voliči prevyšujú republikánskych v pomere päť ku jednej. Bloomberg má však od typického republikána ďaleko. Celý život bol demokratom, až v roku 2001 prestúpil do Republikánskej strany, pretože mu Demokratická strana podľa jeho slov neposkytla možnosť kandidovať na starostu. Jeho názory sa však veľmi nezmenili, radšej ako Georgea W. Busha má Billa Clintona a na republikána je až príliš liberálny. V roku 2001 stál na pokraji prehry, keď v jeho prospech začal lobovať vtedajší starosta Rudolph Giuliani, ktorý sa stal veľmi populárnym vďaka postoju v krízovej situácii po 11. septembri. Bloomberg nakoniec tesne vyhral a okamžite začal riešiť problémy ťažko skúšanej metropoly.
Úspechy nemajú konca
Bloomberg má skvelé manažérske schopnosti, vďaka ktorým sa ako podnikateľ stal miliardárom a ako starosta obľúbeným politikom, ktorého uznávajú aj súperi. Jeho starostovanie je plné úspechov. Mesto prebral v čase katastrofálnej finančnej situácie, musel zápasiť s rekordným rozpočtovým deficitom, ale napriek tomu dokázal popri sporení zlepšiť a zefektívniť mestské služby. Mieru kriminality znížil o 20 percent, zreformoval školský systém, zakázal fajčenie v reštauráciách a baroch, za posledné štyri roky dokázal zlepšiť kvalitu vody a ovzdušia. Výsledkom je, že newyorskí žiaci dosahujú lepšie výsledky, učitelia majú konečne slušné platy, cez mesto prejde ročne o 200 000 nákladných áut menej, počet fajčiarov sa znížil o 188 000, Newyorčania žijú dlhšie, zdravšie a mestské orgány sú pre nich oveľa dostupnejšie. Asi najkozmopolitnejšie mesto na svete ponúka telefónny servis v 170 jazykoch.
Rozhodla kompetentnosť
Je teda pochopiteľné, že v demokratickej bašte zvolili opäť republikána. "Myslím si, že voliči chcú kompetentného starostu, niekoho, kto dokáže veci naozaj riešiť," povedal Doug Muzzio, profesor politických vied na Baruch College. "Sme v takom období, keď tradičný model podpory politických strán nahrádza kompetenčný model," dodal. Presvedčivé víťazstvo môže Bloombergovi pomôcť uskutočniť ambiciózne projekty ako novú výstavbu na mieste bývalých "Dvojičiek", stavebné projekty bytovej výstavby alebo stavbu nových baseballových štadiónov. Staronový starosta by chcel zároveň získať z federálnych zdrojov viac peňazí na školstvo a dopravu a zlepšiť bezpečnostné opatrenia v jednom z najohrozenejších miest sveta. Nič nebráni tomu, aby sa mu to podarilo. Momentálne je Bloombergova situácia v Republikánskej strane veľmi silná, veď dokázal v utorkový volebný deň zaznamenať jediné víťazstvo republikánov.
Samé prehry pre republikánov
V utorok sa uskutočnili aj voľby guvernérov štátov Virginia a New Jersey. V tradične republikánskej Virginii jasne zvíťazil demokrat Tim Kaine, napriek tomu, že prezident George W. Bush prišiel deň pred voľbami osobne podporiť republikánskeho kandidáta Jerryho Kilgora. "Toto sa nedá označiť inak ako veľká porážka republikánov a prezidenta Busha," povedal Larry Sabato, politický vedec na University of Virginia. Ďalšia republikánska prehra prišla v New Jersey, kde Jon Corzine jednoznačne porazil kandidáta republikánov, napriek očierňujúcej mediálnej kampani proti jeho osobe. Absolútnu prehru zaznamenal aj kedysi populárny guvernér Arnold Schwarzenegger, ktorému v Kalifornii voliči v špeciálnych voľbách neodhlasovali ani jeden zo štyroch reformných zákonov, za ktoré sa značne zasadzoval. Víťazstvo Bloomberga teda ostáva pre republikánov a prezidenta Busha jediným svetlým bodom pred volebným rokom 2006. Na budúci rok budú v USA voľby do Kongresu a voľby guvernérov až v 36 štátoch. Ak by Bush stratil v Kongrese väčšinu, jeho vládnutie by sa značne skomplikovalo. Utorňajšie výsledky naznačujú, že táto možnosť vôbec nie je nereálna.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 09:30