StoryEditor

Ukrajinci čakajú na meno nového premiéra

20.01.2005, 23:00
Analytici predpokladajú, že meno budúceho premiéra padne v deň inaugurácie. V tejto súvislosti sa spomínajú predovšetkým štyri mená: líderka protikučmovskej opozície Júlia Tymošenková, veľkopodnikateľ Petro Porošenko, predseda Zväzu podnikateľov Anatolij Kinach a šéf socialistov Oleksander Moroz.

Po týždňoch politických turbulencií sa opozičný líder Viktor Juščenko, ktorý zvíťazil v opakovanom druhom kole ukrajinských prezidentských volieb, ujme v nedeľu úradu. Termín inaugurácie určil parlament po tom ako najvyšší súd v noci na včera odmietol posledné sťažnosti bývalého premiéra Viktora Janukovyča a uvoľnil tak cestu potvrdeniu výsledkov hlasovania. Hlavnou témou politického života na Ukrajine sa teraz stane boj o vládne kreslá. Analytici predpokladajú, že meno budúceho premiéra padne v deň inaugurácie. V tejto súvislosti sa spomínajú predovšetkým štyri mená: líderka protikučmovskej opozície Júlia Tymošenková, veľkopodnikateľ Petro Porošenko, predseda Zväzu podnikateľov Anatolij Kinach a šéf socialistov Oleksander Moroz.
Podľa informácie, ktorú včera zverejnila agentúra UNIAN podpísala Tymošenková pred štartom volebnej kampane s Juščenkom dohodu o rozdelení moci. Na post premiéra má na základe dokumentu Juščenko nominovať Tymošenkovú. Okrem toho by mali jej ľudia obsadiť 22 percent miest v administratíve. Najbližší spolupracovník Tymošenkovej - Oleksander Turčinov hodnovernosť dokumentu potvrdil. Podľa viacerých je však "plynárenská princezná", ktorá kedysi riadila najväčší ukrajinský energetický koncern JESU, pre premiérsky post príliš revolučná a nemusela by dostať v parlamente potrebných 226 hlasov. Ruský politológ Andrej Piontkovskij má podozrenie, že práve v to dúfa Juščenko. Nominácia Tymošenkovej by znamenala tvrdšiu líniu a silnú osobnosť po jeho boku, ktorá by sa mohla zviditeľniť pred parlamentnými voľbami 2006. Porošenko, Moroz či Kinach by naproti tomu boli kompromisným riešením, tvrdia analytici. Tymošenková je vraj pripravená v krajnom prípade ustúpiť, ale za vysokú cenu. Ruský týždenník Itogi s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že by si žiadala kontrolu nad energetickým odvetvím, tretinu gubernátorských postov, miesto šéfa daňovej administratívy či posty ministra spravodlivosti alebo generálneho prokurátora.
Podľa Juščenka, ktorý sa doteraz nevyjadril v prospech žiadneho z nich, by mal mať nový premiér bezchybnú reputáciu bez korupčných škandálov a nemal by byť podnikateľom ani lídrom strany. Týmto podmienkam však nevyhovuje žiaden z nich. Moroz a Tymošenková sú lídrami strán, Porošenko je veľkopodnikateľom v oblasti potravinárskeho priemyslu a okrem iného vlastní aj komerčnú televíziu Kanal 5. Najväčším nedostatkom Kinacha je, že jeho meno sa spája aj so starou garnitúrou a nevyhovuje predstave opozičného politika.
Ak v minulosti znamenala pozícia premiéra len technický post, v budúcnosti by sa situácia mala zmeniť. Na jeseň má totiž vstúpiť do platnosti politická reforma, ktorá obmedzí veľké právomoci prezidenta. Ten by nemal právo menovať celú vládu, tak ako doteraz. Parlamentu bude môcť len navrhnúť kandidátov na funkciu premiéra, ministra zahraničných vecí a obrany, ktorých musí schváliť parlament. Ostatní budú schválení parlamentom na návrh premiéra, bez súhlasu hlavy štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:24