StoryEditor

Juščenkovci čelia novým obvineniam

16.09.2005, 00:00
Ukrajina sa ešte nestihla spamätať z neočakávaného pádu vlády a prezident Viktor Juščenko so svojimi ľuďmi už čelí novým podozreniam. Jeho minuloročnú prezidentskú kampaň mohol podľa informácií miestnych médií financovať kontroverzný ruský oligarcha Boris Berezovskij.

Ukrajina sa ešte nestihla spamätať z neočakávaného pádu vlády a prezident Viktor Juščenko so svojimi ľuďmi už čelí novým podozreniam. Jeho minuloročnú prezidentskú kampaň mohol podľa informácií miestnych médií financovať kontroverzný ruský oligarcha Boris Berezovskij.
Ak by sa táto senzačná správa potvrdila, išlo by o načasovanú politickú bombu pred jarnými parlamentnými voľbami. Finančná podpora kampane pre vodcu oranžovej revolúcie zo zdrojov v zahraničí by bola nezákonná, čo by spochybnilo aj legitimitu jeho zvolenia. Informáciu najprv zverejnilo vydanie Internet-reporter aj s dokumentmi o prevode najmenej 15 miliónov dolárov cez zahraničné banky.
Prvý prezident nezávislej Ukrajiny a súčasný šéf opozičnej frakcie sociálnych demokratov Leonid Kravčuk sa vyjadril, že má informácie o finančnej podpore Juščenka zo strany Berezovského. Kravčuk zároveň vyzval Juščenka a jeho spolupracovníkov, aby sa vyjadrili, či je to pravda a na čo sa sponzorovi zaviazali. Ak informáciu oficiálne nevyvrátia, Kravčuk chce iniciovať vznik špeciálnej vyšetrovacej komisie. Ak by sa informácie potvrdili, chce začať procedúru odvolania hlavy štátu. Takýto proces však nemá oporu v zákone.
"Povedal som mu, že sú to platobné prevody našej firmy, ale nehovoril som, že to bolo pre kampaň Juščenka a jeho ľudí. Potvrdil som prevedenie peňazí, no nebudem komentovať adresátov, pokiaľ sa nevyslovia," povedal Berezovskij o rozhovore s Kravčukom pre Ukrajinskú pravdu. Priznal, že sa v Londýne stretol so zástupcami volebného štábu Juščenka Treťjakovom, Bezsmertnym a Žvanijom, s ktorými hovorili aj o príprave volieb a oranžovej revolúcie. Odmietol však, že by dával peniaze expremiérke Juliji Tymošenkovej. "Nikdy ma o nič nežiadala," dodal. Berezovskij neskrýva, že podporoval juščenkovcov. "Často ma žiadali, aby som využil naše skúsenosti. Nechcem byť príčinou rozširujúceho sa konfliktu medzi Juščenkom a Tymošenkovou. Podľa mňa dokumenty poskytli ruské tajné služby s cieľom prehĺbiť konflikt," uviedol pre agentúru Novosti-Ukrajina. Postavil sa na stranu Tymošenkovej a už skôr sa vyslovil, že jej odvolanie nezastaví proces demokratizácie. No Juščenko prestane byť národným lídrom.
Spoločníci Juščenka z Našej Ukrajiny popierajú, že by sa poznali a rozprávali s Berezovským pred voľbami. "Nebol som v Anglicku, nerozprával som sa s ním. Objednávajú to ľudia, ktorí chcú destabilizovať moc v krajine," reagoval v televíznom kanáli 1+1 donedávna prvý pomocník prezidenta Oleksandr Treťjakov. "Kampaň Juščenka nikdy nefinancovali ukrajinskí ani ruskí oligarchovia. Ide o ďalšiu antiprezidentskú špeciálnu operáciu na jeho diskreditáciu," uviedol ďalší z Juščenkových blízkych Mykola Martynenko. Na oboch nedávno padol tieň podozrenia z korupcie.
V médiách sa špekulovalo, že za tým môže byť aj skupina okolo Tymošenkovej. Blízky spolupracovník z jej bloku Oleksandr Turčynov bol dosiaľ šéfom tajnej služby SBU a včera ostro kritizoval prezidenta a jeho okolie pre korupciu a zneužívanie moci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 01:36