StoryEditor

Tesný súboj o poľského prezidenta

24.10.2005, 00:00

Poliaci si včera v druhom a rozhodujúcom kole prezidentských volieb volili nového prezidenta medzi dvoma kandidátmi -- Donaldom Tuskom z Občianskej platformy a Lechom Kaczynským z Práva a spravodlivosti. V čase našej uzávierky ešte neboli známe predbežné výsledky, očakával sa však rovnako tesný súboj ako v prvom kole. Vtedy porazil Tusk Kaczynského len o tri percentá hlasov. Deň pred druhým kolom viedol Tusk v prieskumoch o percento -- dostal by 50,9 percenta hlasov, kým Kaczynski 49,1 percenta.
Volebné problémy
Kým v prvom kole volieb kandidoval Tusk pod číslom 13 a Kaczynski pod šestkou, teraz dostal každý oprávnený volič biely hlasovací lístok formátu A4, na ktorom boli v abecednom poriadku mená už len týchto dvoch kandidátov.
Hoci Poliaci volili od šiestej ráno, niektoré volebné miestnosti sa otvorili neskôr, pretože šéfovia komisií alebo ich zástupcovia zaspali. Tak sa stalo v dvoch volebných miestnostiach v Krakove, kde sa začalo hlasovať s polhodinovým oneskorením. V Suwalkách (severovýchodné Poľsko) musela šéfa jednej z volebných komisií dokonca budiť polícia. S kľúčmi a pečiatkami sa na miesto dostavil až po ôsmej ráno a oznámil, že je unavený, takže do práce príde až popoludní. Polícia tvrdí, že bol triezvy.
Obaja kandidáti mali hlasovanie už ráno za sebou. Kaczynski na otázku novinárov, čo bude jeho prvým rozhodnutím v prípade, že zvíťazí, odpovedal: "Pár dní si oddýchnuť." Súčasný primátor Varšavy tiež podotkol, že ako prezident by v krátkom čase navštívil Washington, Vatikán a Brusel. Tusk volil v prístavnom meste Gdansk, kde žije. Pre médiá uviedol, že ho tešia výsledky parlamentných i prezidentských volieb a je na ne hrdý. "V máji mi voliči dali osem percent, dnes je to 50 na 50. Stretol som sa s fantastickými ľuďmi... podarilo sa mi presvedčiť milióny, že moja vízia je pre nich dôležitá," pochvaľoval si.
Rozdielnosť názorov
Sociológovia tvrdia, že Kaczynski, v ktorom sa spájajú tradičné kresťanské hodnoty so skepsou k liberálnej hospodárskej politike, odobral Tuskovi voličov vďaka dobrej predvolebnej kampani a vykresleniu svojho rivala ako fanatického prívrženca voľného trhu. Kaczynski sa okrem toho prezentoval aj ako obranca nemajetných, roľníkov a ťažkého priemyslu. Veľmi mu pomohlo i to, keď tento týždeň získal podporu ľavicového populistu Andrzeja Leppera, ktorý pred dvoma týždňami v prvom kole volieb skončil na treťom mieste.
Tusk je liberál, ktorý je otvorenejší vstupu krajiny do eurozóny, posilneniu vzťahov s Európskou úniou. "Poľsko potrebuje ľudí, ktorí ho budú spájať, a nie rozdeľovať," povedal Tusk v narážke na Kaczynského vyhlásenia. Ten počas kampane zdôrazňoval, že je potrebné vyrovnať sa doma s predstaviteľmi bývalého režimu, v zahraničnej politike zas pritvrdiť voči Nemecku a Rusku a oslabiť vplyv Bruselu. "Môžem sa pričiniť o tom, že budú Poliaci na svoju krajinu hrdí," tvrdí Kaczynski.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 21:24