StoryEditor

Turecko ignoruje náboženskú slobodu

04.08.2005, 00:00
Autor:
Eric BonseEric Bonse
Dva mesiace pred plánovaným začiatkom rozhovorov o vstupe do európskeho integračného spoločenstva Turecko ešte stále nespĺňa všetky politické kritériá únie.

Dva mesiace pred plánovaným začiatkom rozhovorov o vstupe do európskeho integračného spoločenstva Turecko ešte stále nespĺňa všetky politické kritériá únie. Podľa komisára pre otázky rozšírenia Olliho Rehna sa to týka aj náboženskej slobody, ktorá je nedostatočná, pretože chýba zákonný rámec, ktorý by v praxi garantoval právo na vierovyznanie.
Dokument podpísaný bruselským politikom má redakcia denníka Handelsblatt k dispozícii. Rehn v ňom poznamenáva, že ani v tom najlepšom prípade Ankara neodstráni legislatívnu medzeru skôr ako v priebehu októbra, teda po začiatku rozhovorov stanovenom na 3. október.
Pravda, uvedený termín nie je celkom istý, keďže Francúzsko i Grécko požadujú ešte predtým úplné uznanie člena Európskej únie - Cypru Ankarou, čo Turecko striktne odmieta. Nezávisle od toho ochrancovia ľudských práv i predstavitelia niektorých cirkví sústavne poukazujú na nedostatočné uplatňovanie politických kritérií EÚ v tejto islamskej krajine - demokracie, občianskych práv, slobody vierovyznania i zásad právneho štátu.
Kritika dostala po odoslaní Rehnovho listu novú živnú pôdu. Komisár pritom na niektoré nedostatky poukázal už v júni pri stretnutí s tureckým ministrom zahraničných vecí Abdullahom Gülom. Konkrétne vtedy hovorili o pripravovanom zákone, týkajúcom sa vytvárania náboženských nadácií. Uvedená zákonná norma by zrovnoprávnila stotisícovú tureckú kresťanskú menšinu s islamskou väčšinou. Rehn vtedy poukázal na skutočnosť, že prijatie zákona je pozitívne, ale že v návrhu chýbajú dôležité ustanovenia - trebárs aj o výchove kresťanských kňazov, resp. majetku kresťanských spoločenstiev.
Gül reagoval na kritiku vyhýbavo. Turecká vláda sa vraj snaží o čo najkvalitnejšie zákonodarstvo a pripomienky z Bruselu dá k dispozícii tureckému parlamentu. Kvôli parlamentným prázdninám poslanci o nich zatiaľ nerokovali a dostanú sa k nim až v októbri. To by už bolo po začiatku rozhovorov 3. októbra - a teda príliš neskoro. Európska komisia má ďalšie hodnotenie Turecka na programe 9. novembra t. r.
Sloboda vierovyznania však nie je samostatnou kapitolou predvstupovej agendy. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan preto už Európsku úniu varoval pred vytváraním "mentality kresťanského klubu" a pred stanovovaním nových podmienok. Naproti tomu Vatikán poukázal na "inštitucionálnu protikresťanskú fóbiu" v tejto krajine. Sloboda vierovyznania existuje len na papieri, tvrdí vatikánsky veľvyslanec v Ankare Edmond Farhalt. Cirkevné pomery v Turecku pranierovala aj nemecká biskupská konferencia, poukazujúc na šikanovanie kresťanských cirkví. Kresťanské spoločenstvá nemajú zabezpečený status a ani právo nadobúdať či vlastniť majetok, povedal jej predseda, kardinál Karl Lehmann. (hn/gaf)

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zlato na 6-ročnom maxime 02 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britskú burzu zasiahol pád akcií Vodafone, MmO2 a Sage
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 04:31