StoryEditor

Europoslanci budú musieť byť slušnejší

16.01.2006, 23:00

Vyhrážky, výkriky, prerušovanie prejavov kolegov a dokonca aj bitky. Poslanci Európskeho parlamentu sa v niektorých situáciách správajú ako na futbalovom štadióne. Šéf europarlamentu Joseph Borrell sa rozhodol takémuto správaniu urobiť koniec. Borrellovi prekážajú aj národné vlajky britských, českých a poľských eurofóbov, ktorí odmietajú používať európske symboly. Počas tohtotýždňového plenárneho zasadania majú preto poslanci schváliť "kódex dobrého správania". "Únia je založená na vzájomnom rešpekte a opiera sa o hodnoty a princípy, ktoré takéto správanie vylučujú," uviedol pre HN jeden z Borrellových hovorcov.

Radikalizácia
Európsky parlament poznal agresívnejšie prejavy už dávnejšie. V skupine nezaradených poslancov sedia zástupcovia mnohých extrémne pravicových strán. Belgický Flams Belang (bývalý Flámsky blok) alebo francúzsky Národný front sa v minulosti preslávili výrokmi a konaním, ktoré niektorých z ich poslancov pripravili o imunitu.
Situácia sa však rapídne zhoršila minulý rok. Najskôr napadli členovia Severnej ligy, ktorá patrí v Taliansku k extrémne pravicovej scéne, členov sprievodu prezidenta Carla Ciampiho. Slávnostný prejav prezidenta v jeseni minulého roka neustále prerušovali a žiadali vytvorenie nezávislého štátu na severe krajiny Padánie. Agresivitu severotalianskych nacionalistov musela nakoniec krotiť bezpečnostná služba a konflikt mal dohru na chodbe parlamentu, kde došlo k otvorenej bitke. Alessandra Mussoliniová, vnučka talianskeho fašistického vodcu a zástankyňa jednotného Talianska, sa pokúsila udusiť jedného zo separatistov talianskou vlajkou. Slovenský europoslanec Sergej Kozlík si preto myslí, že návrh zaviesť isté modely dobrého správania je oprávnený. "Európsky parlament má byť dôstojnou inštitúciou. Rieši nadčasové témy a poslanci môžu ostať nad vecou," povedal. Europoslankyňa Monika Beňová je presvedčená, že vykrikovanie, nadávky a vulgarizmy do Európskeho parlamentu nepatria. Predstavitelia politických strán sa obávajú, že by sa situácia v parlamente bez kódexu zhoršila.

Od nadávok k bitkám
V zlom si poriadková služba a privolaná polícia spomínajú na výstavu radikálnej Ligy poľských rodín, ktorá koncom minulého roka zorganizovala expozíciu fotografií o ochrane detí. Na paneloch sa ocitli fotografie embryí vedľa záberov na židovské deti v koncentračnom tábore. Okoloidúci ľavicoví poslanci nezniesli myšlienku porovnávania holokaustu s právom na umelé prerušenie tehotenstva a na chodbách parlamentu vypukla skutočná bitka medzi Poliakmi, Belgičanmi, Britmi, Portugalcami a Čechmi. Poriadková služba nariadila fotografiu z koncentračného tábora stiahnuť a socialisti chcú Ligu poľských rodín zažalovať. Tí istí poslanci ešte v januári 2005 počas hlasovania o európskej ústave vytiahli v pléne zástavy a nápisy, ktoré prirovnávali európsku integráciu k stalinistickej diktatúre. Podobne sa skončil aj konflikt medzi gréckym poslancom a veľvyslancom bývalej juhoslovanskej republiky Macedónska, ktorej Grécko naďalej odmieta priznať názov Macedónsko. Grék veľvyslancovi povedal, že jeho krajina neexistuje a výmena sa skončila bitkou.

Nové nariadenia
Súčasné pravidlá dobrého správania podľa EP nestačia. O vykázaní poslanca z pléna musí dnes rozhodnúť hlasovanie. V budúcnosti bude rozhodovať iba predseda europarlamentu. Prísne tresty by však mohli ohroziť vášnivý rozmer parlamentnej demokracie, aj keď text vyslovene hovorí o tom, že v žiadnom prípade nebráni živým parlamentným diskusiám.
"Myslím, že pri hlasovaní budú slovenskí poslanci opatrní, aby parlament neostal mŕtvy," vysvetlil Kozlík, ktorý je presvedčený, že demonštratívne nápisy a tričká by nemali byť trestané. Podľa navrhnutého dokumentu však ani tie nemôžu "vizuálne rušiť". Text, o ktorom budú poslanci hlasovať vo štvrtok, sprísni podmienky, za akých môžu byť poslanci vyvedení zo sály a na jazyk a päste si budú musieť dávať pozor aj na chodbách, v kaviarničkách alebo počas zasadaní komisií. Opatrenia sú inšpirované pravidlami v národných parlamentoch EÚ. Poslancom budú hroziť sankcie, napríklad až 10-dňový zákaz vstupu do EP spojený so stratou diét. Komisia pre inštitucionálne záležitosti už dokument v decembri schválila. Taliansky poslanec Francesco Speroni -- jeden z bitkárov Severnej ligy -- žiadal, aby boli "divokí poslanci odoslaní na Guantanámo". Návrh bol prirodzene odmietnutý.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 03:28