StoryEditor

Vesmírna misia STEREO

27.10.2006, 00:00
Ľudstvo sa vo vesmírnych výskumoch opäť posunulo ďalej. Satelity, ktoré smerujú k Slnku, majú z jeho obežnej dráhy prinášať trojrozmerné zábery. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír vyslal včera do vesmíru dve družice-dvojičky.

Ľudstvo sa vo vesmírnych výskumoch opäť posunulo ďalej. Satelity, ktoré smerujú k Slnku, majú z jeho obežnej dráhy prinášať trojrozmerné zábery. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír vyslal včera do vesmíru dve družice-dvojičky. Raketa typu Delta II odštartovala v skorých ranných hodinách z Mysu Canaveral. Po 25 minútach sa od nej obe družice oddelili a chvíľu na to rozvinuli svoje slnečné batérie. Tesne pred štartom vznikli určité problémy, ktoré ho oneskorili o niekoľko minút. Pre silný vietor vznikli obavy, že by toxický mrak spalín mohol spôsobiť explóziu benzínových motorov.
Cieľ cesty
Misia s názvom STEREO má priniesť trojrozmerné zábery Slnka, ktoré majú pomôcť vedcom lepšie pochopiť a najmä predvídať slnečné erupcie. Každá z dvojičiek má 620 kilogramov a je veľká ako golfový vozík. Je vybavená 16 samostatnými prístrojmi.
Obe družice budú chvíľu krúžiť okolo Zeme. Prvú "vtiahne" príťažlivosť Mesiaca na obežnú dráhu Slnka 15. novembra. Bude okolo neho obiehať po tej istej dráhe ako Zem, ale akoby pred ňou. Druhá sa k nej pridá 21. novembra, tá však bude za planétou Zem. Tak vznikne medzi oboma družicami uhlová vzdialenosť potrebná na vytváranie záberov trojrozmerného formátu.
Nebezpečné erupcie
Výskum sa zameriava najmä na štúdium erupcií na Slnku. Erupcie vyvrhnú do kozmu oblak žeravej plazmy, ktorá obsahuje elektróny, fotóny a ďalšie častice. Tie spolu s vytváraním magnetického poľa môžu na Zemi vyvolať magnetické búrky, poškodiť elektrické siete alebo satelity. Príkladom je rok 1989, keď kvôli takejto erupcii vypadla v kanadskom Quebeku elektrina.
Stereopozorovanie erupcií môže rýchlejšie určiť ich smer a umožní tak pružnejšie reagovať, ak by výron plazmy smeroval k Zemi. Misia satelitov by mala trvať dva roky, podieľajú sa na nej belgickí, britskí, francúzski a nemeckí vedci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:17