StoryEditor

Poľskí populisti vydierajú vládu

07.12.2005, 23:00

"Ak neprejde rozpočet na rok 2006, budú predčasné voľby. Nebojíme sa ich, ale Poliaci majú právo si trochu odpočinúť. Tento rok už boli pri urnách tri razy," bez okolkov tvrdí hovorca vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Adam Bielan. Strana totiž pre svoj hospodársky program stratila podporu už aj tichých parlamentných spojencov -- populistickú Ligu poľských rodín (LPR) a radikálnu Sebaobranu.
A bez nich jej žiadny legislatívny návrh neprejde.
Dôvody vzbury
Rozpočet "podporíme len vtedy, ak sa bude brať ohľad na naše pripomienky", varoval šéf LPR Roman Giertych. Podľa neho sa terajší návrh približuje skôr k želaniam PO, ktoré sú v rozpore s programom jeho strany, predvolebným program PiS a v konečnom dôsledku aj s programovým vyhlásením vlády. Ako dodal, musí sa napríklad ohraničiť zoznam podnikov, ktoré chce vláda privatizovať, či pevne stanoviť suma na sociálne dávky. "Hlavným dôvodom nepodporiť vládu je rozhodnutie privatizovať elektráreň Dolná Odra," vysvetlil Giertych, ktorého strana zároveň požaduje demisiu ministra štátneho pokladu Andrzeja Mikosza. Práve jeho ministerstvo odobrilo tento predaj španielskej elektrárenskej spoločnosti Endesa. No a Sebaobrana využila chúlostivú situáciu na to, aby požiadala pre svojich zástupcov o teplé ministerské kreslá, ak má byť opäť jazýčkom na váhach.
Chladná kalkulácia
Ako sa však ukazuje, PiS sa tlaku zatiaľ veľmi nebojí. Pritom v 460-člennom Sejme má len 154 poslancov, takže na podporu doteraz potrebovala aspoň tých 56 poslancov zo Sebaobrany a 32 z Ligy poľských rodín. Druhá najsilnejšia strana Občianska platforma (PO) so 133 poslancami totiž prešla na znak nesúhlasu s programom vlády hneď od začiatku do opozície.
Vládni konzervatívci vedia -- a Giertych to opäť aj naznačil -- že z jeho strany nejde o trvalý bojkot. "Nie sme proti vláde a nehovoríme, že ju v inom nepodporíme, ale nebudeme zodpovedať za jej hospodársky program," objasnil šéf Ligy poľských rodín. Aj on si uvedomuje, že ak by sa konali predčasné voľby, oveľa viac posilnená by z nich vyšla práve vládna strana, kým LPR by sa s 3 percentami hlasov nedostala už ani do parlamentu. A to si uvedomujú aj konzervatívci. Majú tak tri možnosti. Buď sa nechajú vydierať Sebaobranou a LPR a potichu či nahlas začnú rokovať o nejakej trvalejšej forme koalície. Zo slov premiéra Kazimierza Marcinkiewicza je jasné, že nie: "V súčasnosti nevidím zvláštny dôvod na uzavretie takej zmluvy."
Druhou možnosťou, ktorú spomína aj denník Gazeta Wyborcza, je nestrašiť voličov predčasnými voľbami a navrhnúť ich na jar len v prípade, ak sa štátny rozpočet na rok 2006 nepodarí schváliť. Rizikom je, či by aj na jar mala strana také vysoké preferencie voličov.
Napokon, stále je tu možnosť začať opätovné rozhovory s druhou najsilnejšou stranou PO. Najmä teraz, keď sa hospodársky program oboch strán o niečo k sebe priblížil. Podpredseda Občianskej platformy Jan Rokyta dokonca takýto variant už aj pripustil. Podmienkou však je, že sa PiS skutočne dištancuje od spolupráce s populistami a radikálmi.

Porovnanie výsledkov volieb a terajších preferencií strán (v %)*

Strana 25. 9. 3. -- 4. 12.

PiS 26,99 36
PO 24,14 33
Sebaobrana 11,41 10
LPR 7,97 4

Zdroj: PBS, Gazeta Wyborcza

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:26