StoryEditor

V Rusku zabíjal metán

19.03.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Ruskom včera otriasla správa z ďalekej Sibíri. V uhoľnej bani neďaleko Novokuznecka v Kemerskej oblasti vybuchol v šachte metán. Explózia zabili najmenej 25 baníkov. V čase nešťastia pracovalo pod zemou 186 baníkov. Z šachty Uljanovskaja sa záchranárom podarilo dostať na povrch 88 osôb. Osud 73 ďalších ostáva nejasný.
Hovorkyňa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie Irina Andrianová uviedla, že päť zo zachránených baníkov utrpelo zranenia. Priamo v šachte pátra po nezvestných baníkoch asi 30 záchranárskych tímov. Úrady však povolali ďalšie z okolitých miest.
Havária sa podľa predbežných informácií stala vo chvíli, keď sa končila prvá pracovná zmena. Záchranári informovali, že z najväčšou pravdepodobnosťou v bani vybuchol metán a uhoľný prach z dopravných šachiet, ktoré sa nachádzajú pri vstupe do ťažobnej časti.
Šachtu Uljanovskaja sprevádzkovali v októbri 2002 ako "darček" k 50. narodeninám ruského prezidenta Vladimira Putina. Zo šachty ťažia asi tri milióny ton uhlia ročne. Výbuchy spôsobené únikom metánu v baniach v Kemerskej oblasti bohatej na uhlie sú pomerne časté. Mnohé z nich majú totiž zastarané zariadenia. Šachta Uljanovskaja je však nová a má aj moderné vybavenie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 16:38