BrexitReuters
StoryEditor

Väčšina Britov nechce odchod svojej krajiny z Európskej únie, ukázal prieskum

17.12.2017, 07:45
Autor:
ČTKČTK
Tento posun predstavuje reakciu na doterajší priebeh rokovaní o brexite medzi Londýnom a Bruselom aj vnútri britského parlamentu.

Takmer rok a pol po referende o vystúpení Británie z Európskej únie by viac ako polovica Britov preferovala zotrvanie svojej krajiny v bloku. Také je zistenie čerstvého prieskumu spoločnosti BMG Research pre denník The Independent. Proti odchodu z EÚ sa v ňom vyjadrilo 51 percent respondentov, pre brexit bolo 41 percent.

Web britského denníka uvádza, že ide o najväčší náskok zástancov zachovania členstva v EÚ zo všetkých prieskumov uskutočnených od vlaňajšieho referenda. V júni 2016 sa v ňom pre odchod vyslovilo 52 percent hlasujúcich Britov. Nová sondáž bola vykonaná medzi 5. a 8. decembrom a zúčastnilo sa jej 1400 ľudí.

Naposledy mali v anketách stúpenci brexitu navrch vo februári tohto roka, povedal vedúci prieskumov v BMG Research Michael Turner. "Od tej doby pozorujeme pozvoľný posun v popredných prieskumoch verejnej mienky v prospech zotrvania v EÚ," dodal.

Podľa The Independent tento posun predstavuje reakciu na doterajší priebeh rokovaní o brexite medzi Londýnom a Bruselom aj vnútri britského parlamentu. V uplynulom týždni síce nastal zásadný pokrok, keď lídri 27 európskych krajín dali zelenú posunu rozhovorov do druhej fázy, zároveň sa však opäť ukázala náročnosť celého procesu, pretože "EÚ vytýčila podmienky pre prechodné obdobie, ktoré budú pravdepodobne pre popredných konzervatívnych euroskeptikov neprijateľné". Pre britskú premiérku Theresu Mayovú sa veci skomplikovali aj na domácej scéne schválením dodatku zákona o vystúpení, ktorý dáva v otázke konečných podmienok rozluky rozhodujúce slovo parlamentu.

"Zároveň by čitatelia mali zaznamenať, že keď sa do dát pozrieme hlbšie, uvidíme, že za týmto vývojom stoja predovšetkým tí, ktorí v minulom referende vôbec nehlasovali, a deväť z desiatich osôb, ktoré si zvolili možnosti 'odísť' alebo 'zostať', svoje stanoviská nezmenili," vysvetlil posuny vo verejnej mienke Turner.

"Náš výskum napovedá, že približne pred rokom boli tí, ktorí v referende nehlasovali, rozdelení zhruba pol na pol, ale dnešný prieskum ukazuje, že sú výrazne na strane zotrvania v EÚ, a to v pomere vyššom ako štyri ku jednej," povedal Turner .

01 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:04