StoryEditor

Rusi sa chcú vrátiť na Blízky východ

17.01.2005, 23:00
Rusi vraj nakoniec Sýrii zbrane nepredajú. Dohoda sa prinajmenšom nepodpíše na budúcotýždňovej návšteve sýrskeho prezidenta Bašara Asada v Moskve. Tak to aspoň tvrdia ruské a arabské médiá. Saudskoarabský Al-Vatan podľa denníka Nezavisimaja gazeta informoval, že to boli Spojené štáty, ktorým sa podarilo dosiahnuť pozastavenie projektu. "Dohoda sa zmrazí až do ďalších rokovaní medzi Moskvou a Washingtonom," napísal. Najbližší summit USA a Ruska sa uskutoční vo februári v Bratislave.

Správy o predaji raketových komplexov, ktoré by z územia Sýrie mohli zasiahnuť Izrael, sa objavili minulý týždeň. O pripravovanom podpise zbrojnej dohody naraz informovali izraelský denník Haarec aj ruský denník Kommersant. Premiér židovského štátu Ariel Šaron mal v priebehu dvoch týždňov druhýkrát zvolať tajné zasadenie vlády, ktorého hlavnou témou bol "ruský problém". "Obrátili sme sa na Rusov, aby dohodu nepodpisovali. Podobné dodávky sú hrozbou pre stabilitu v regióne," upozornil Moskvu izraelský minister zahraničných vecí Silvan Šalom. Na pomoc Izraelu prišiel aj jeho spojenec - Spojené štáty, ktoré Rusko pred predajom varovali.
Americké ministerstvo zahraničných vecí má Sýriu už od roku 1979 na zozname štátov, ktoré podporujú terorizmus. Podozrievajú ju z programu na výrobu chemických zbraní a poskytovania útočiska teroristom.

Kríza vo vzťahoch
Hoci oficiálni predstavitelia na izraelskej i ruskej strane krízu vo vzájomných vzťahoch popierajú, atmosfére medzi oboma krajinami to neprospelo a objavili sa špekulácie, že okrem zbraní sú za roztržkou aj iné nezhody. V tejto súvislosti sa spomína prípad ropného koncernu Jukos, ktorého akcionár Leonid Nevzlin sa stal občanom Izraela, a slová prezidenta Vladimira Putina o podnikateľoch s izraelským občianstvom, ktorí podporovali lídra opozície Viktora Juščenka. Najpravdepodobnejšia je však verzia, že krízu vyvolali správy o chystanom podpise zbrojnej dohody.
Rakety zem - zem typu Iskander E sú exportnou modifikáciou komplexu Iskander M, ktorého skúšky sa skončili len minulý rok. Podľa odborníkov sa jeho charakteristiky približujú k americkej taktickej rakete ATACMS. Zbraň s doletom 280 kilometrov by mohla zasiahnuť takmer celý Izrael, okrem púšte Negev a mesta Ejlat na pobreží Červeného mora. Izraelčania majú obavy, že by sa mohli Sýrii a hlavne milíciám Hizballáhu (a odtiaľ aj palestínskym radikálom) dostať do rúk aj rakety zem - vzduch Igla. Momentálne má Sýria podľa odborníkov najväčší arzenál balistických rakiet z arabských krajín. Väčšinou sú to však staré sovietske komplexy.

CIA predpovedá rast ruského exportu
Čo sa týka USA, nie je to prvýkrát, čo dali najavo znepokojenie nad obchodnými kontaktmi Ruska s krajinami, ktoré podozrievajú z podpory terorizmu. Podobným prípadom bola aj pomoc pri stavbe iránskej jadrovej elektrárne Bušír. A tento vývoj bude pravdepodobne pokračovať. Ruskí zbrojári sa netaja tým, že po nasýtení hlavných trhov - Číny a Indie - by sa radi vrátili na Blízky východ. Zníženie dodávok ruských zbraní do tohto regiónu začiatkom 90. tych rokov spôsobil, že ich nahradili európske a americké zbrane. "Ruské zbrojárstvo sa s tým nezmieri, o to viac, že nemalo zo svojej zdržanlivosti žiadne dividendy. Bude sa snažiť vrátiť na stratené trhy," konštatoval denník Nezavisimaja gazeta. Aj správa Rady pre spravodajstvo, ktoré patrí pod americkú CIA, predpovedá na najbližšie roky rast predaja ruských zbraní za hranice a tiež upevnenie vojenských vzťahov s Iránom a ázijskými krajinami. Ruský minister obrany Sergej Ivanov to napokon naznačil dosť jasne. Povedal, že žiadne rokovania o dodávkach do Sýrie sa nevedú, jedným dychom však dodal, že Iskander E nespadá pod žiadne obmedzenie a žiadna medzinárodná dohoda ich predaj nezakazuje. V preklade to teda znamená: keď budeme chcieť, tak ich môžeme predať komu chceme.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:02