StoryEditor

Odveký rival je pre Britov už "cool"

09.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Briti básnia o Nemecku. Denník The Times vydal obšírne spravodajstvo o "cool" Nemecku, napísal nedávno nemecký denník Die Welt. Nech už sú príčinou chvály dokonale zinscenované vystúpenia pápeža nemeckej národnosti alebo futbalová horúčka, ktorá zasiahla celý svet, jedno je jasné: Nemecko priťahuje pozornosť ostatných krajín. The Times informuje na troch stranách, prečo sa
Nemecko sa prebúdza zo svojho "tradičného pesimizmu" a opúšťa povesť "chorého muža Európy".
Národné sebavedomie Nemcov narastá. Príkladom môže byť nemecká populárna hudba, ktorá "prekypuje národnou hrdosťou", alebo kampaň "krajiny nápadov", na ktorej sa podieľajú hviezdy ako módny návrhár Karl Lagerfeld, hráč Bayernu Mníchov Michael Ballack či topmodelka Heidi Klumová.
Pozornosť sveta má pritiahnuť i hlavné mesto Berlín. Kovové skulptúry rozmiestnené v uliciach mesta predstavujú najlepšie nemecké vynálezy: na jarnom slnku sa trblieta napríklad veľký aspirín či kopačky značky Adidas.
O politikoch s "dobrým úsudkom" vraj napovedá rozhodnutie rozšíriť letisko v berlínskom Schönefelde, hoci spory o jeho výstavbu trvali trinásť rokov. Berlín sa takto chce predstaviť ako miesto atraktívne na podnikanie. Výstavba Schönefeldu má Berlín vyzdvihnúť na úroveň najväčších európskych letísk, ako je londýnsky Heathrow či amsterdamský Schiphol, a urobiť z neho dôležitý východiskový bod letov do strednej a východnej Európy.
Podľa britského denníka je známkou nemeckého oživenia hospodársky rast, znižovanie inflácie, zvýšenie spotreby či pokles "militantnosti" tamojších odborov. Tie sa podľa autora článku v The Times miernia odvtedy, keď sa nemecké podniky začali vyhrážať presunom výroby na východ. Súčasnú konjunktúru vidí britský denník v reformách začatých už počas vládneho obdobia minulého kancelára Gerharda Schrödera, ktoré Nemcov prinútili, aby sa prebudili z dlhoročnej letargie a prestali byť pohodlní.
Takto sa vraj Nemcom hravo podarilo predstihnúť večne štrajkujúcich, voči reformám neprístupných Francúzov a zmätkujúcich Talianov. To sa prejavilo i v nemeckej európskej politike, ktorej cieľom je urobiť opäť z Nemecka vedúcu silu Európskej únie. Ktoré významné rozhodnutia kancelárky Angely Merkelovej prispeli k tomuto nádejnému vývoju, autor článku v britskom denníku už neuvádza.
Vlani v lete zverejnil podobný chválospev na Nemecko britský týždenník Economist. Článok niesol názov Nemecké hospodárstvo prekvapuje. O pol roka neskôr sa tón zásadne zmenil: Economist použil titulok Čakanie na zázrak. Článok bol zdrvujúcou kritikou nemeckej hospodárskej politiky. Teraz treba počkať, s akým hodnotením Nemecka prídu po terajšej chvále The Times.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 04:07