StoryEditor

Vedci rozhodujú, koľko bude planét

17.08.2006, 00:00
Naša slnečná sústava má deväť planét. No o niekoľko dní to už nemusí platiť. Kongres Medzinárodnej astronomickej únie v najbližších dňoch rozhodne, či začne platiť nová definícia planéty, ktorú vypracoval Výbor pre pomenovanie vesmírnych telies.

Naša slnečná sústava má deväť planét. No o niekoľko dní to už nemusí platiť. Kongres Medzinárodnej astronomickej únie v najbližších dňoch rozhodne, či začne platiť nová definícia planéty, ktorú vypracoval Výbor pre pomenovanie vesmírnych telies. Ak novú definíciu vedci schvália, budeme mať dvanásť planét. Ak ju odmietnu, môže o štatút planéty prísť najmenšia z terajších deviatich, Pluto.

Problémové Pluto
Diskusiu o tom, čo vlastne robí vesmírne teleso planétou, vyvolalo práve Pluto. Je menšie ako osem zvyšných planét, je najďalej od Slnka a jeho zvláštna obežná dráha pripomína skôr dráhu asteroidov ako klasických ôsmich planét. Skutočné problémy pre Pluto nastali, keď astronómovia objavili v Kuiperovom páse, zhluku vesmírnych telies na okraji slnečnej sústavy, telesá väčšie ako deviata planéta. Prvé z nich bolo 2003 UB313, prezývané Xena.
Vedci zistili, že Pluto sa týmto ľadovým asteroidom podobá viac ako ostatným planétam. Lenže vyškrtnúť Pluto zo zoznamu planét nie je jednoduché. Museli by sa prepísať učebnice a zmeniť myslenie ľudí. Astronómovia sa rozhodli vyriešiť otázku Pluta prvou oficiálnou definíciou planéty. Výsledok je, že Pluto nestratí svoj štatút, ale počet planét v našej sústave sa môže radikálne zvýšiť.

Nové planéty
Podľa novej definície musia planéty spĺňať dve základné kritériá. Musia sa pohybovať okolo hviezdy a mať dostatočnú masu, aby ich sila vlastnej gravitácie formovala do približne okrúhlej formy. Tieto kritériá spĺňa viac ako deväť objektov slnečnej sústavy. Astronómovia navrhujú zvýšiť počet planét na dvanásť. Planétami sa majú stať Plutov mesiac Cháron, Xena a asteroid Ceres. Tento zoznam obsahuje hneď dve prekvapenia.
Očakávalo sa, že nové planéty budú telesá z okraja slnečnej sústavy, Ceres sa však nachádza v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Zaradenie Chárona medzi planéty je tiež prekvapením. No neznamená to, že aj mesiace ostatných planét majú nádej na štatút planéty. Cháron sa totiž spolu s Plutom pohybujú okolo gravitačného ťažiska, ktoré je medzi nimi. Preto sú v podstate duálnym systémom planét. Pre ostatné mesiace je, naopak, gravitačným ťažiskom ich planéta.
Nárok na štatút planéty si podľa novej definície v budúcnosti môžu robiť aj ďalšie telesá. "Prvýkrát za viac ako 75 rokov budeme môcť objaviť v slnečnej sústave nové planéty," nadchýnal sa návrhom astronóm Richard Binzel. Noví kandidáti však ešte nevyhrali. Definíciu musí 24. augusta schváliť valné zhromaždenie astronomickej únie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 04:38