StoryEditor

Capitol Hill má prvú dámu

02.01.2007, 23:00
Zajtrajšie prvé zasadanie nového amerického Kongresu má veľkú nádej zapísať sa do histórie amerického Kongresu novým rekordom. Zasadne v ňom doteraz najväčší počet žien -- zákonodarkýň.

Zajtrajšie prvé zasadanie nového amerického Kongresu má veľkú nádej zapísať sa do histórie amerického Kongresu novým rekordom. Zasadne v ňom doteraz najväčší počet žien - zákonodarkýň. Prvýkrát v histórii ho povedie žena - kalifornská demokratka Nancy Pelosiová. Druhou novinkou bude to, že "mesto v meste" Washington D.C. sa uchádza o svojho prvého plnoprávneho člena v Snemovni reprezentantov. Podľa analýz ešte nie je jasné, čo presne "ženský princíp" do politiky prinesie, ale ako sama Pelosiová povedala, ženy by mali priniesť etiku: "Na vyčistenie domu treba ženu," reagovala už dávno na rozšírenie korupcie v Kongrese. Americkí voliči podľa nových prieskumov dávajú prednosť ženám. A to dokonca trojnásobne. Kongresové voľby 7. novembra boli toho dôkazom.
Tretia najsilnejšia
Elegantná a cieľavedomá Nancy Pelosiová sa tak už zajtra stane najvyššie postavenou ženou v súčasnej americkej vláde. Po tohtoročnom víťazstve demokratov poslankyňa s talianskymi koreňmi a povesťou "príšernej" liberálky zasadne do predsedníckeho kresla v Snemovni, v ktorom 200 rokov sedeli vždy len muži. Podľa ústavnej tradície bude hneď na treťom mieste v hierarchii štátu. V prípade neschopnosti prezidenta Georgea W. Busha alebo viceprezidenta Richarda Cheneyho vykonávať svoju funkciu prezidentský úrad do svojich rúk prevezme práve "prvá dáma Capitol Hillu".
Hovorkyňa všetkých
Pelosiová hneď po svojom zvolení vyhlásila, že chce byť predsedníčkou všetkých, nie iba demokratov. Spolu s prezidentom vyhlásili po voľbách ochotu spolupracovať. To sa ukáže už čoskoro. Demokrati sa chystajú uviesť volebné sľuby do praxe. To znamená "preklepnúť" Irak, zvýšiť minimálnu mzdu, zrušiť daňové zvýhodnenie ropným spoločnostiam, zlacniť lieky, umožniť výskum kmeňových buniek, blokovať Bushov návrh čiastočnej privatizácie systému sociálneho zabezpečenia. Zámery Kongresu však nebude celkom ľahké presadiť. Problém môžu mať demokrati v Senáte, kde majú len jeden hlas navyše a na prehlasovanie prezidentského veta nemajú dvojtretinovú silu. Platí to však aj naopak. Ak Bush nepresvedčí o svojich návrhoch demokratov, jeho legislatívne zámery neprejdú.
Američanky zaostávajú
Pelosiová (nielen) v Amerike vyvolala diskusiu o postavení žien v politike. V porovnaní s Európou a so svetom americké ženy vo vrcholných funkciách však stále majú čo dobiehať. Okrem Pelosiovej a Riceovej sa do elitného klubu dostala len česká rodáčka Madelaine Albrightová. Dnes majú USA z 50 guvernérov len 9 žien. Do stomiestneho Senátu po novom nastúpi 16 žien a v Snemovni zo 435 miest obsadia ženy 70 kresiel.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:34