StoryEditor

USA a Irán prelomili mlčanie

29.05.2007, 00:00

Za spoločným stolom po takmer 30 rokoch. Bez urážok a osočovania. Spojené štáty, Iránom často označované za veľkého satana a Irán, ktorý svojho času Spojené štáty označili za krajinu osi zla, si po 27 rokoch napätia našli k sebe cestu.
Prvým krokom k zmiereniu by mohlo byť podľa analytikov včerajšie historické stretnutie amerických a iránskych diplomatov v Bagdade. Téma bola presne stanovená -- bezpečnostná situácia v Iraku. Teherán dal vopred jasne najavo, že o svojom jadrovom programe, teda o najspornejšom bode medzi oboma krajinami, v irackej metropole hovoriť nemieni.
V bagdadskom "ringu" sa stretli americký veľvyslanec v Iraku Ryan Crocker s iránskym partnerom Hasanom Kazemím Komím. Crocker vyzval Teherán, aby zastavil vyzbrojovanie, financovanie a výcvik šiitských milícií v Iraku. "Po 27 rokoch je to určite prielom vo vzťahoch. Druhá vec je, či dôjde k nejakej dohode o Iraku," povedal HN český analytik Cyril Bumbálek. Podľa neho zostávajú nezodpovedané otázky, v ktorých sú obe krajiny zdrojom napätia -- Irán odmieta priznať vyzbrojovanie Iraku a vedenie jadrového programu.
"Rokovanie sa vyvíjalo pozitívne. Čo však potrebujeme vidieť, to je viac aktivity zo strany Teheránu," povedal po štvorhodinovom rokovaní Crocker. Aj napriek veľkým rozdielom medzi krajinami by podľa Bumbálka mohlo stretnutie otvoriť priestor na diskusiu. "Aj na strane Iránu sú ľudia, ktorí si myslia, že je lepšie sa dohodnúť so Západom ako vyhrocovať napätie." V Spojených štátoch sú to zasa demokrati, ktorí sú stúpencami dialógu s Iránom.
Bolo to prvé oficiálne stretnutie vysokopostavených diplomatov od roku 1980, keď Spojené štáty prerušili s Iránom diplomatické styky. Podľa iránskeho ministra zahraničných vecí Manúčehra Mottakího má úspech stretnutia v rukách Washington, ktorý musí zmeniť svoju "chybnú" politiku v Iraku. Američania obviňujú Irán, že podporuje šiitské milície v Iraku vojensky a finančne. Irán zasa za zdroj nestability považuje americkú vojenskú prítomnosť v Iraku. Zatiaľ čo diplomati riešili bezpečnosť Iraku, za "dverami" chráneného sídla irackého premiéra Nurího Malíkího, kde sa stretnutie konalo, výbuch bomby zabil takmer 20 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 18:20