StoryEditor

Putin nenecháva nič na náhodu

09.02.2006, 23:00
Ruský prezident chce najsilnejším mužom sveta z G8 pripraviť v Petrohrade bezpečný prepych. Pre obyvateľov sa mesto zmení na nedobytné barikády.

Kto nemusí, nech sa v Petrohrade počas summitu G8 (siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta a Ruska) nezdržiava. A radšej ani nepoužíva svoje osobné auto. Aj takéto rady už začali dávať ruské médiá obyvateľom severnej metropoly Ruska. Pritom summit je až v júli. Tak, ako pred troma rokmi, keď Petrohrad oslavoval tristo rokov svojho založenia, i teraz by sa mal zmeniť na nedobytné, navonok pompézne, vnútri však vymreté mesto. Obyvateľom bude opäť "odporučené", aby neotvárali okná, zbytočne nepoužívali osobnú automobilovú dopravu a stretnutie najmocnejších radšej prežili na svojej dači mimo centra mesta. Prípravy na summit sa už začali, pričom Kremeľ na ne vyčleňuje vyše miliardy rubľov. Značnú časť prostriedkov zhltne bezpečnosť, keďže do mesta sa chystajú aj antiglobalisti.

Život za lešením
Je zrejmé, že sa do júla nepodarí opraviť fasády všetkých domov v centre, ktoré od roku 2003 nahlodal zub času. Aj teraz sa podľa rozhodnutia mesta skryjú za lešenie, presnejšie za pomaľované zásteny, ktoré sú z diaľky na nerozoznanie od skutočnej fasády. Kritici už pred troma rokmi poznamenali, že sa Petrohrad zmenil na Potemkinovu dedinu.
"Chcem požiadať obyvateľov o zhovievavosť. V mene vlastenectva," citoval server gazeta.ru starostku mesta Valentinu Matvienkovú. Podľa denníka Izvestija ešte nie je jasné, či sa kvôli summitu uzavrie aj lodná doprava na Neve, pravdepodobne to bude závisieť od toho, či si šéfovia klubu najbohatších budú chcieť spraviť výlet po rieke. Uzavreté však s určitosťou bude letisko Pulkovo.

Lesk v rezervácii
Zaujímavé pritom je, že hostia sa v centre mesta zdržiavať ani nebudú. Väčšinu času strávia neďaleko mesta, v nedobytnom komplexe. Konstantinovský palác nebol vybraný náhodne. Je známy najmä ako prímorské sídlo prezidenta. "V komplexe, ktorý má rozlohu približne dvesto hektárov, bude zriadené VIP-stredisko, tu budú hostia jesť, zabávať sa, rokovať," napísali Izvestija.
V komplexe je dvadsať víl, v ktorých budú hostia bývať. Pred každou bude fontánka, vyrúbu sa choré stromy a nahradí ich záplava kvetov. Luxus v izbách budú dotvárať napríklad lampy so stojanmi z malachitu.

Študenti policajtmi?
Antiglobalisti sa síce na summit chystajú, neočakáva sa však svetový zraz ako pred pár rokmi v Janove. Aj keď ruskí antiglobalisti uvažujú o možnosti vytvoriť antiglobalistický tábor, kde by počas summitu žili, ťažkosti s vízami a bezpečnostné opatrenia odrádzajú od početnejších mítingov.
Pokiaľ ide o bezpečnosť zahraničných turistov, radnica prišla so zaujímavým riešením. Dohodla sa už s vedeniami vysokých škôl, aby mohla do jednotiek "špecializovanej polície" naverbovať vysokoškolákov, ktorí študujú cudzie jazyky. Za odmenu päťsto rubľov budú v uniformách a s vysielačkou v ruke hliadkovať v meste a okolí a pomáhať turistom v ťažkostiach.

Španielsko v G8?
Už na jeseň minulého roka počas summitu Európskej únie a Ruska prezident Vladimir Putin zdôrazňoval, aké opodstatnené je nielen členstvo v zoskupení G8, ale aj samotné tohtoročné predsedníctvo. To isté, možno s ešte väčším dôrazom, zopakoval počas nedávneho maratónu otázok a odpovedí pre domáce aj zahraničné médiá. "Ako krajina, ktorej ekonomika a sociálne sféra sú stále vo vývoji, Rusko rozumie problémom rozvojových krajín lepšie než ostatní členovia G8. Účasť Ruska v skupine G8 je absolútne nevyhnutná," uviedol koncom januára. Ibaže zvedavé otázky pramenia z toho, že aj mnohí politici spochybňujú členstvo Moskvy či už kvôli ľudským právam, prípadne špecifickým vzťahom Ruska s Iránom. V tejto súvislosti americký senátor John McCain poznamenal, že členovia by mali dať jasne najavo -- "Vladimir, na našej konferencii G8 nie si vítaný". "Pokiaľ ide o právo predsedať, žiadna z krajín G8 to nikdy nespochybnila ani nespochybňuje," vysvetlil šéf diplomacie Sergej Lavrov.
V súvislosti s terajšou návštevou Vladimira Putina v Španielsku sa objavili aj názory, že Madrid by mal dostať pozvánku do klubu, najmä keď podľa Španielska "objemom ekonomiky predbehlo Kanadu". Optimizmus zmiernil samotný Lavrov. Podľa neho je špekulovať o otvorenej ruskej podpore pre Španielsko priskoro. Okrem toho, v "G8 sa o týchto otázkach rozhoduje konsenzom".

Ministri financií G8 zajtra v Moskve prediskutujú témy summitu
-- energetická bezpečnosť -- dodávky ropy a plynu, jadrová bezpečnosť, diverzifikácie dodávok a ich ekologické aspekty
-- boj proti epidémiám, najmä vtáčej chrípke
-- pomoc najchudobnejším krajinám, možnosti medzinárodných finančných inštitúcií pri odpustení dlhov pre tieto krajiny

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:28