StoryEditor

Európsky zatykač v Nemecku dočasne neplatí

19.07.2005, 00:00
Inštitút európskeho zatykača zaznamenal výraznú porážku: nemecký ústavný súd totiž vyhlásil zákon, ktorý ho uplatňuje, za neplatný. Ide zároveň o nepriaznivý zvrat v boji proti terorizmu v Európe, keďže podozriví teroristi s nemeckým občianstvom obvinení v zahraničí budú zatiaľ proti trestom imúnni.

Inštitút európskeho zatykača zaznamenal výraznú porážku: nemecký ústavný súd totiž vyhlásil zákon, ktorý ho uplatňuje, za neplatný. Zároveň ide o nepriaznivý zvrat v boji proti terorizmu v Európe, keďže podozriví teroristi s nemeckým občianstvom obvinení v zahraničí budú zatiaľ proti trestom imúnni. Súd však nevystúpil proti inštitútu európskeho zatykača ako takému, ale proti nemeckému zákonu. Spolkový snem tak bude musieť urýchlene prijať novú legislatívnu úpravu. Ani Európska komisia to zatiaľ neberie príliš tragicky. Hovorca EK Martin Selmayr citovaný Reuters zdôraznil, že rozhodnutie je síce z krátkodobého hľadiska úderom pre európsky protiteroristický plán, z dlhodobého však môže zatykač posilniť, keďže vyjasní ochranu práv podozrivých ľudí.
Ministerka spravodlivosti Brigitte Zypriesová vo vysielaní stanice n-tv označila rozhodnutie súdu so sídlom v Karslruhe za "ďalší úder pre spolkovú vládu v boji proti medzinárodnému terorizmu". Podľa nej bude teraz proces extradície poznačený prílišnou byrokratizáciou. Vláda však nebude zaháľať a nový zákon chce mať na stole do šiestich týždňov. Poslanec za stranu Zelených Hans-Christian Ströbele hovoril o "facke celému Bundestagu".
K rozhodnutiu viedla sťažnosť nemeckého občana sýrskeho pôvodu Mamouna Darkazanliho. Španielske úrady ho obviňujú, že od roku 1997 logisticky a finančne podporoval Al-Kajdu v Nemecku, Španielsku a vo Veľkej Británii. Španielsky sudca Baltasar Garzón ho preto chcel dostať pred súd pomocou európskeho zatykača. Aj Washington ho obviňuje z financovania teroristickej siete. V Nemecku ho vyšetrovali pre kontakty s hamburskou bunkou, ktorá stála za útokmi z 11. septembra, avšak miestni vyšetrovatelia ho nikdy formálne neobvinili. Preto bol včera z väzby prepustený na slobodu.
Podľa súdu zákon o eurozatykači odporuje článku 16 nemeckej ústavy, ktorý vyslovene zakazuje vydanie nemeckého občana, keď mal spáchať trestný čin v Nemecku, ale stíhajú ho v inom štáte, keďže obeťami mohli napríklad byť cudzinci. Podľa súdu bol nemecký zákon v rozpore so základnými právami, a preto ho zrušil. Vláda musí pripraviť nový zákon chrániaci práva nemeckých občanov: aby ich nevydali do cudziny za spáchanie zločinu v Nemecku.

Európsky zatykač
Európsky zatykač uľahčuje vydávanie podozrivých zločincov v rámci Európskej únie. Vychádza z rámcového rozhodnutia z roku 2002, ktoré bolo reakciou na teroristické útoky z 11. septembra 2001. V Nemecku vstúpil do platnosti v auguste 2004. Odvtedy mohli nemeckých občanov vydávať aj do iných členských krajín únie. Proces extradície sa tak urýchlil a odbyrokratizoval. Na zozname trestných činov spadajúcich pod zatykač je 32 deliktov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:19