StoryEditor

Školáci sa učia, ako predísť druhému Beslanu

26.08.2005, 00:00
"Ministerstvo vnútra sa rozhodlo všetky základné školy pred 1. septembrom skontrolovať. Zároveň ministerstvo školstva a vedy pripravilo metodické príručky, podľa ktorých učitelia deti poučia, ako sa majú správať pri prípadnom teroristickom útoku," povedal v narážke na obavy z uskutočnenia druhého Beslanu zástupca ministra školstva a vedy Severného Osetska Sergej Bulgakov.

Obete beslanskej rukojemníckej drámy zo septembra minulého roka poznajú meno zatiaľ len jedného zodpovedného - čečenského teroristu Nur-Pašu Kulajeva. Podľa oficiálnej verzie zvyšných najmenej 31 mužov, ktorí zaútočili na základnú školu na začiatku minulého školského roka, zahynulo pri protiútoku ruských bezpečnostných zložiek. Pozostalí, najmä matky detí, ktoré útok prežili alebo zomreli, vinia z tragédie tiež predstaviteľov bezpečnostných zložiek. Tí vraj zanedbali svoje povinnosti, ba dovolili vojakom pri záchrannej akcii použiť výbušniny, v dôsledku čoho sa napríklad vtedy na deti zosypal strop. Prezident Vladimir Putin ešte na jar sľúbil, že do leta sa všetko prešetrí a zodpovední neuniknú spravodlivosti. Pätnásť matiek, ktoré v súdnej sieni v severoosetskom Vladikavkaze začalo po výsluchu s Kalajevom protest, nakoniec zúfalo rezignovalo. A to v deň, keď prezident Karačevsko-čerkeskej republiky Mustafa Batdyjev zverejnil tajnú informáciu, že Rusko len o vlások uniklo "druhému Beslanu".
Teroristi vraj plánovali ešte koncom uplynulého školského roku útok na základnú školu v Karačevsku. Podľa Batdyjeva sa pred štyrmi mesiacmi podarilo akciu tajným službám odhaliť - pri záťahu zabili šesť teroristov vrátane dvoch žien.
"Ministerstvo vnútra sa rozhodlo všetky základné školy pred 1. septembrom skontrolovať. Zároveň ministerstvo školstva a vedy pripravilo metodické príručky, podľa ktorých učitelia deti poučia, ako sa majú správať pri prípadnom teroristickom útoku," povedal v narážke na obavy z uskutočnenia druhého Beslanu zástupca ministra školstva a vedy Severného Osetska Sergej Bulgakov.
Polícia skontroluje základné, ale takisto aj materské školy, či "spĺňajú protiteroristické, požiarne a bezpečnostné štandardy." V praxi to znamená, že iba skontrolujú, či škola má poplašné systémy alebo bezpečnostné kamery a či sú funkčné.
Ako napísal denník Izvestija, v mnohých školách sú alarmy zastarané, no pokiaľ ide o bezpečnostné kamery, väčšina štátnych škôl si ich dovoliť nemôže. A tam, kde sú, je ich málo. Na štvorposchodovú budovu treba aspoň 26 až 32 kamier, školy majú maximálne dve, uviedli Izvestija.
Mnohé školy už po udalostiach v Beslane, kde pri dráme v škole zahynulo 330 z 1 100 rukojemníkov, žiadali ozbrojenú ochranu tak, ako ju majú napríklad izraelské školy. Podľa ruského zákonodarstva je zbraň v škole zakázaná, rovnako je neprípustná ozbrojená ochrana školy. Zmeny by mohli priniesť len zvažované protiteroristické opatrenia v ruskej legislatíve.
"Súkromné školy si môžu z poplatkov zaplatiť aj strážnu službu, ktorej člen vystupuje ako školník. Je rozdiel, či pri vchode sedí zdravý chlap, alebo staručká tetuška Máša," reagoval na striktné pravidlá ministerstva šéf jednej zo súkromných bezpečnostných služieb v Čerkesku Sergej Romanenko. Zabezpečenie ochrany stojí mesačne na žiaka od 50 do sto rubľov, na čo rodičia nemajú. Mnohé oblasti preto budú financovať bezpečnostné opatrenia zo štátneho a mestského rozpočtu.
Moskvu bude stáť napríklad zavedenie poplašného systému do všetkých škôl 190 miliónov rubľov. Ďalších 400 miliónov rubľov si potom vyžiadajú zátarasy, ktoré by znemožnili nákladným autám s výbušninou dostať sa do blízkosti školy. Petrohrad prispel na alarmy sumou 12 miliónov rubľov z rezervného fondu gubernátora, Nižnonovgorodská oblasť 4 miliónmi rubľov, Krasnojarský kraj 17 miliónmi. Zvyšok prostriedkov by chceli získať sponzorskými darmi.
Štát tak finančne na ochranu škôl prispeje zrejme len cez spomínané metodické príručky. Cez ne sa deti majú dozvedieť, ako sa správať v prípade teroristického útoku alebo vzatia za rukojemníka. Ako prvé sa s nimi oboznámia deti zo Severného Osetska. Beslanské školy sú pritom od minulého roka vybavené drahými videokamerami a poplašnými systémami, tvrdia však, že nebudú mať peniaze na ich prevádzku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. september 2024 16:55