TASR/AP
StoryEditor

Ruskí lekári poslali výzvu známym antivaxerom: Príďte navštíviť naše "covidárne", prevedieme vás

24.11.2021, 12:25
Autor:
TASRTASR
Medzi celebritami, ktoré ruskí lekári pozývajú na návštevu jednotiek intenzívnej starostlivosti, sa nachádzajú speváci, herci či politici.

Poprední ruskí lekári v otvorenom liste pozvali v stredu známe osobnosti odmietajúce vakcíny proti koronavírusu, aby sa prišli pozrieť do takzvaných covidárií, teda nemocničných oddelení vyhradených pre pacientov s ochorením COVID-19, a na vlastné oči sa presvedčili o dôsledkom súčasnej pandémie. Informovala o tom agentúra AFP.

Otvorený list 11 lekárov pôsobiacich v rôznych ruských mestách zverejnila v stredu štátna tlačová agentúra TASS. Signatári sa konkrétne obracajú na viaceré verejne známe osobnosti – spevákov, hercov, televízne celebrity či politikov –, ktoré prezentujú svoje antiočkovacie názory v mediálnom priestore a na internetových sociálnych sieťach, kde ich účty sledujú státisíce ľudí.

Lekári sa ponúkli, že ich napriek enormnému pracovnému vyťaženiu osobne prevedú po oddeleniach nemocníc, kde ležia pacienti s covidom.

"Momentálne sme trochu zaneprázdnení a vy môžete hádať prečo. Ale vzhľadom na to, koľko ľudí vás sleduje a počúva, si urobíme čas na to, aby sme vás previedli po takzvaných červených zónach, jednotkách intenzívnej starostlivosti a oddeleniach patológie našich nemocníc," píše sa v liste.

Výzva celebritám 

Podpísaní lekári zároveň vyjadrili nádej, že takáto "exkurzia" po covidáriách zmení názory zúčastnených celebrít na očkovanie, v dôsledku čoho bude v Rusku na covid zomierať menej ľudí.

Medzi signatármi výzvy je aj renomovaný ruský odborník na intenzívnu medicínu Denis Procenko, ktorý sa považuje za jeden zo symbolov boja proti koronavírusu v Rusku.

V súčasnosti vedie hlavnú moskovskú nemocnicu špecializovanú na liečbu covidových pacientov. Vlani bol vyznamenaný radom Hrdinu práce Ruskej federácie a v tohtoročných parlamentných voľbách figuroval na federálnej kandidátke vládnucej strany Jednotné Rusko.

Jedným z adresátov výzvy je aj známy televízny moderátor, herec Oskar Kučera, ktorý nedávno spochybnil bezpečnosť vakcín proti covidu na svojom účte na Instagrame, kde jeho príspevky sleduje takmer 300-tisíc ľudí.

Pozvánka bola adresovaná aj hercovi Jegorovi Berojevovi a rockovému hudobníkovi Konstantinovi Kinčevovi, ktorí verejne prirovnávali zavádzanie covidových obmedzení k nacistickým perzekúciám židovského obyvateľstva.

Lekári pozvali na návštevu aj lídra ruských komunistov Gennadija Ziuganova, ktorého strana organizuje protesty proti povinnému očkovaniu a covidpasom.

Jedna z najviac zasiahnutých krajín

Rusko, ktoré patrí medzi krajiny sveta najviac postihnuté pandémiou koronavírusu, má k dispozícii viacero proticovidových vakcín vlastnej výroby.

Rusi napriek opakovaným výzvam prezidenta Vladimira Putina nejavia o očkovanie veľký záujem a v krajine sú antivaxerské názory veľmi rozšírené.

Plne zaočkovaných je zatiaľ len 37 percent obyvateľov Ruskej federácie, pričom na covid v posledných týždňoch denne zomiera viac než tisíc Rusov.

01 - Modified: 2021-10-30 17:11:49 - Feat.: 0 - Title: V Rusku pribudol rekordný počet nakazených, začalo sa celoštátne „koronové“ voľno 02 - Modified: 2021-11-06 16:43:36 - Feat.: 0 - Title: V Rusku rekordne pribudlo nakazených koronavírusom, Ukrajina hlási najviac úmrtí 03 - Modified: 2021-11-10 11:14:57 - Feat.: 0 - Title: Rusko hlási rekord v počte úmrtí, vývojári Sputnika volajú po povinnom očkovaní
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:58