StoryEditor

Poľské deti chodia s pasom do školy

24.04.2006, 00:00

Nie je to nič neobvyklé. Ráno mamy žijúce v poľskom pohraničí pri balení desiaty svojim školákom skontrolujú, či si nezabudli pas. "Sme v Európe, tak prečo nevyužiť možnosti, ktoré sa nám ponúkajú," tvrdí Monika Strebská z poľského Prudnika.
Z tohto mesta väčšina malých Poliakov dochádza do základnej školy v Českom Jindřichove. Ako píše v reportáži poľská Rzeczpospolita, nejde o príslušníkov českej menšiny. "Zapísať dieťa do českej školy nebol žiaden problém. Dcéra Karolina má len sedem rokov, takže je vo veku, keď ešte nie pre ňu problém sa naučiť po česky. Ako sme si zisťovali, nie je žiaden rozdiel v programe výučby. Dokonca má možnosť aj chodiť na záujmové krúžky," hovorí pre Rzesczpospolitu Karolinina mama Iwona Pakula-Isalská.

Žiadne školné
Poľskí rodičia pritom nemusia platiť žiadne extra poplatky za učebnice, učebný materiál, a dokonca ani za zošity. "Všetko máme zadarmo. Dcéra si platí len lístok na autobus. Keďže je to len niekoľko kilometrov, jednosmerné cestovné je 50 grošov," dodáva Pakula-Isalská. Obed vychádza na dva zloté (v prepočte dvadsať korún). Poľskí rodičia tak českým školám prispievajú len cez občasné sponzorské dary -- či už vo forme materiálnej alebo finančnej pomoci.
No hoci si poľskí rodičia pochvaľujú výučbu v českých školách, oveľa menej ich už dochádza na slovenské základné školy. Hoci ešte pred pár rokmi neváhali poslať dieťa aj do Žiliny a následne, či už na strednú alebo vysokú školu aj do Bratislavy, podľa zistenia denníka Rzesczpospolita je dnes situácia iná. "Školské osnovy sa rôznia a úroveň na slovenských školách už nie je v porovnaní s poľskými taká dobrá," konštatuje denník na základe ankety rodičov z poľského pohraničia.
Pokiaľ ide o Nemecko, tu je situácia opačná. Počet detí, ktoré navštevujú nemecké školy, v posledných rokoch rapídne vzrástol. Len z poľských Slubíc dochádza do Nemecka dvadsiatka detí. Je však ťažko hovoriť o číslach, pretože rodičia to nehlásia úradom. Podľa poľskej legislatívy tým pritom porušujú zákony.

Ešte to nie je Európa
Podľa poľského ministerstva školstva to, že Poľsko je v Európskej únii, ešte neznamená, že si môže rodič zapísať dieťa kdekoľvek sa mu zachce. "Ak sa aj rodič z pohraničia rozhodne, že dieťa zapíše napríklad do nemeckej školy, musí túto skutočnosť nahlásiť príslušným poľským úradom a zapísať dieťa aj do poľskej školy. Na konci každého ročníka totiž musí urobiť doma kvalifikačné skúšky. Len takto sa môže následne vrátiť do systému poľskej výučby," prízvukuje Marzena Brenková. Hoci väčšina rodičov takýchto detí je presvedčená, že ich ratolesti budú vo výučbe aj na stredných a vysokých školách pokračovať v Nemecku, s Brenkovou súhlasí aj Grzegorz Tomczak zo školského úradu v Slubiciach. Podľa neho rodičia zabúdajú na to, že štát na výchovu detí prispieva.
Ako pripomína aj Rzesczpospolita, nemecké školy sa už obrátili na poľské ministerstvo školstva s požiadavkou, aby uhradilo náklady, ktoré vznikajú nemeckým školám tým, že bezplatne prijímajú na školy poľské deti z pohraničia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:42