StoryEditor

NEPÁL: Kráľ je stále pod tlakom opozície

24.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Nepálska polícia v nedeľu opäť zaútočila na opozičných demonštrantov streľbou gumenými projektilmi. Najmenej traja demonštranti boli zranení a museli ich previezť do nemocnice. Informuje o tom nezávislá nepálska televízia Kantipur. Demonštranti nerešpektovali zákaz vychádzania, ktorý vláda kráľa Gajnédru predĺžila v nedeľu ráno o ďalší deň. Demonštranti sa po streľbe a použití slzného plynu zo strany polície rozutekali.
Centrum mesta je podľa agentúry AP ľudoprázdne, premávajú tu len armádne vozidlá, najmä v okolí kráľovej rezidencie a na miestach, kde v posledných dňoch prebiehali najväčšie demonštrácie.
Už od soboty obeda zostávajú v metropole vypnuté aj siete mobilných operátorov. Kráľ sa tak pokúša obmedziť pouličné protesty, na ktoré organizátori často zvolávajú stúpencov opozície pomocou sms-správ rozosielaných na mobilné telefóny.
Aliancia siedmich opozičných politických strán oznámila, že v meste sa budú konať ďalšie masové demonštrácie podobné tým v sobotu, počas ktorých okolo 300 000 ľudí pochodovalo do stráženého centra mesta v blízkosti kráľovského paláca. V zrážkach s políciou bolo v sobotu zranených viac ako 100 demonštrantov.
Ponuku kráľa Gjanéndru navrátiť moc ľudu síce privítalo medzinárodné spoločenstvo, no opozícia ju jednoznačne odmietla. Podľa opozície musí kráľ zvolať parlament, ktorý rozpustil v roku 2002, a súhlasiť s revíziou ústavy. V tej by malo byť okrem iného inak zadefinované aj postavenia monarchu, ktorý má teraz kontrolu nad ozbrojenými silami.
Ázijská komisia pre ľudské práva vyhlásila, že Gjanéndra nemá právo zostať panovníkom, lebo je vodcom prevratu, ktorý zvrhol vládu a podľa nej jeho zosadenie sa môže chápať len ako spravodlivé ukončenie prevratu. Gjanéndra odvolal vládu vo februári minulého roka a prevzal nad krajinou absolútnu moc. Nepálskych politikov obvinil z neschopnosti potlačiť maoistické povstanie, pri ktorom za posledných desať rokov zahynulo okolo 12 500 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 18:18