StoryEditor

Slnečné búrky "pod lupou"

18.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír sa rozhodol, že sa pozrie "pod kožu" slnečným búrkam. Na obežnú dráhu preto včera vyslal pomocou jedinej nosnej rakety Delta naraz až päť satelitov, ktoré budú skúmať tento jav. Ide tak o najvyšší počet družíc, aké kedy americká vesmírna agentúra vyniesla na obežnú dráhu počas jedného letu.
Družice sú súčasťou misie Themis, ktorá má monitorovať silné geomagnetické búrky v zemskej atmosfére. Vedci si od výskumu sľubujú, že sa im podarí odhaliť pozadie týchto búrok, ktoré môžu poškodiť telekomunikačné satelity, vyradiť z prevádzky elektrické rozvodné siete a vyslať vysoké dávky radiácie na astronautov počas ich vesmírnej prechádzky. Tieto javy môžu dokonca na Zemi napríklad ohroziť lietadlá prerušením spojenia s letiskom.
Satelity budú taktiež skúmať bližšie fenomén polárnej žiary. Vedci chcú predovšetkým zistiť, čo spôsobuje niekedy jej náhle "rozžiarenie". Z času na čas totiž dochádza k takzvanej polárnej "subbúrke", pri ktorej sa zelené svetlo polárnej žiary rozžiari a vzápätí sa rozpadne na mnoho pásov. Tie potom náhle menia farbu na červenú, fialovú a bielu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 11:34