StoryEditor

Víchrica pustošila Stredomorie

19.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Prírodný živel sa prehnal nad turistickými oblasťami.

Juhozápad Turecka a niektoré grécke ostrovy na juhovýchode Egejského mora sa ocitli v stave núdze. V noci z utorka na stredu sa oblasťou prehnala víchrica. Po nej nasledovali prietrže mračien, ktoré spôsobili mohutné záplavy. V Turecku sa nepriazeň počasia dotkla najmä prímorskej oblasti Antália, ktorá je obľúbená najmä medzi zahraničnými turistami.
Malé tornádo
Víchricu mnohí prirovnali k "malému tornádu". Vytrhávala stromy aj s koreňmi, stovky domov sa ocitli pod hladinou vody. Ničivá víchrica sa dotkla i oblasti okolo Istanbulu a Marmarského mora. Pre obrovskú silu vetra, ktorý dosahoval rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu, bola dočasne prerušená i námorná doprava medzi dvoma časťami Istanbulu. Meteorológia predpovedajú zlepšenie počasia až na piatok.
Núdzový stav
Juhovýchodná časť Egejského mora so svojimi ostrovmi je tiež v kritickom stave. Na Kréte, Lerose a ďalších ostrovoch sa ocitli celé územia s obydliami pod vodou. Na záplavy a s nimi spojené zosuvy pôdy doplatila hlavne doprava, ktorá na mnohých miestach nefungovala. V početných oblastiach Kréty museli odčerpávať vodu z takmer dvoch stoviek zatopených domov. Silná víchrica značne sťažovala záchranné práce. Prírodná katastrofa sa dotkla aj leteckého a námorného spojenia. Medzi Krétou a pevninským Gréckom bolo dočasne prerušené letecké spojenie.
Úrady zatiaľ zaznamenali jednu obeť. Na západe Kréty prišiel v utorok o život vodič nákladného auta. Na juhu Turecka zachránili včera ráno grécke člny päťčlennú tureckú posádku nákladnej lode, ktorá plávala pod kambodžskou vlajkou. Plavidlu zlyhal motor a následne sa na rozbúrenom mori dostalo do problémov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:33