StoryEditor

Tri kroky k zmiereniu

30.11.2006, 23:00
Pápež Benedikt XVI. počas tretieho dňa návštevy Turecka urobil tri dôležité "kroky", ktoré by podľa neho mohli pomôcť pri zbližovaní kultúr a náboženstiev.

Pápež Benedikt XVI. počas tretieho dňa návštevy Turecka urobil tri dôležité "kroky", ktoré by podľa neho mohli pomôcť pri zbližovaní kultúr a náboženstiev. V Istanbule sa včera zúčastnil na omši v Kostole svätého Juraja, ktorú celebroval patriarcha Bartolomej I., duchovný vodca 250 miliónov pravoslávnych veriacich vo svete.
Neskôr vstúpil na pôdu bývalého byzantského chrámu Hagia Sofia, starého 1 500 rokov. Kedysi kresťanský chrám sa neskôr zmenil na mešitu a až sekulárna vláda v Turecku z chrámu urobila múzeum. Proti tejto návšteve protestovalo v uliciach Istanbulu niekoľko desiatok ľudí. Vo vnútri múzea sa pápež zdržal akýchkoľvek náboženských gest, ako je modlenie alebo prežehnávanie.
Úcta k moslimom
Hneď potom Benedikt XVI. vstúpil do Modrej mešity zo 17. storočia. V sprievode islamského duchovného pápež stál asi minútu so sklonenou hlavou v tichej meditácii. Išlo o ďalší prejav ústretovosti hlavy katolíckej cirkvi k moslimom. Benedikt XVI. sa návštevou Modrej mešity stal iba druhým pápežom v histórii, ktorý vkročil na pôdu islamského chrámu. Pred ním tak urobil jeho predchodca Ján Pavol II., ktorý navštívil jednu z najvýznamnejších mešít v sýrskej metropole Damask.
Benedikt XVI., ktorý si nedávno rozhneval moslimov svojimi výrokmi o násilnej povahe islamu, je po prvý raz od svojho nástupu na Petrov stolec v moslimskej krajine. Návštevu mešity zaradil do svojho programu až dodatočne "na znak úcty".
Čas na zmierenie
Účasť pápeža Benedikta XVI. na omši v Kostole svätého Juraja bola viac než symbolická. Hlava katolíckej cirkvi sa prioritne snaží o zmierenie s pravoslávnymi kresťanmi. Rozkol medzi katolíckymi a pravoslávnymi sa ťahá už takmer desať storočí. Pápež Benedikt XVI. sa na samotnej omši, ktorú celebroval patriarcha Bartolomej I, nepodieľal. Iba v krátkej kázni označil pretrvávajúcu priepasť medzi kresťanmi za "hanbu pred svetom". "Nejednotnosť, ktorá existuje medzi kresťanmi, je hanbou pred svetom," povedal.
Ranná omša sa konala symbolicky na Deň svätého Ondreja, patróna pravoslávnej cirkvi. Ondrej bol podľa tradície jedným z Ježišových apoštolov. Bol zároveň bratom ďalšieho z 12 apoštolov, svätého Petra, ktorého umučili v Ríme a považujú ho za prvého pápeža.
Protesty nacionalistov
Aj včerajšiu návštevu pápeža v Istanbule sprevádzali protesty tureckých nacionalistov. Išlo však len o malé skupinky. Najväčší krik robili pred budovou múzea Hagia Sofia. Podľa nich je pápežova návšteva v ňom známkou toho, že si kresťania robia nároky na túto budovu. Polícia zadržala niekoľko ľudí, väčšinou išlo o afrických nelegálnych prisťahovalcov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:30