StoryEditor

Merkelová a Marcinkiewicz sa predstavili v Bruseli

23.11.2005, 23:00
Dvoch dôležitých nových európskych lídrov - nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a poľského premiéra Kazimierza Marcinkiewicza - privítal včera v Bruseli šéf Európskej komisie José Manuel Barroso.

Dvoch dôležitých nových európskych lídrov - nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a poľského premiéra Kazimierza Marcinkiewicza - privítal včera v Bruseli šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. Merkelová do Bruselu pricestovala z Francúzska, na zahraničné cesty sa vybrala len deň po oficiálnom prevzatí kancelárskeho úradu. Merkelová je pritom považovaná za kľúčového reformného spojenca Barrosa.

Vitaj, Angela!
Prvé kroky novej nemeckej kancelárky však viedli do Francúzska. Chcela tak potvrdiť dôležitosť vzťahov s Parížom. Hoci Merkelová nepatrí medzi favoritov prezidenta Jacqua Chiraca, Francúzi sú s jej zvolením spokojní. Bývalý francúzsky prezident Giscard Valéry d´Estaing nemeckú kancelárku privítal článkom v denníku Les Echos slovami: "Vitaj, Angela". Podľa neho Merkelová vyslala signál, že Francúzsko a Nemecko musia zostať európskym motorom.
Paríž sa obával, že by sa kancelárka mohla najprv vydať do Londýna za Tonym Blairom. "Je to dôležitý signál," citoval denník Handelsblatt francúzskych diplomatov. "Som presvedčená o tom, že sa nám podarí naďalej rozvíjať naše srdečné vzťahy," povedala Merkelová na tlačovej konferencii so Chiracom. "Sme veľmi dojatí z tohto prejavu priateľstva, tejto cti, ktorú nám dnes preukazuje. Povedal som pani Merkelovej, že podľa môjho názoru - a viem, že je to aj jej názor - sú francúzsko-nemecké vzťahy niečo výnimočné," opätoval kompliment Chirac. "Ak sa nám nebude dariť, systém sa zablokuje a Európa bude ako auto s pokazenou súčiastkou," dodal Chirac.
Merkelová si to teda rovnako ako jej predchodcovia Gerhard Schröder a Helmut Kohl najprv namierila do Paríža, čím dala najavo, že v zahraničnom smerovaní krajiny nenastanú drastické zmeny. Nemeckej vláde leží na srdci najmä situácia v EÚ, kde hrozí kríza kvôli rozpočtu únie. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier pre AP zdôraznil, že je načase, aby vlády jednotlivých krajín prestali trvať na "argumentoch na zachovanie vlastnej tváre" a začali konečne problém riešiť. Berlín tak zrejme bude podporovať Francúzsko v spore s Veľkou Britániou o znižovaní poľnohospodárskych dotácií. Zároveň však Nemecko nebude mať podľa expertov protibritské postoje.
Napriek zdôrazňovaniu kontinuity zahraničnej politiky, možno očakávať posun vo vzťahoch k NATO a Spojeným štátom. Merkelovej tón bude podľa analytikov bezpochyby proamerickejší v porovnaní so Schröderom.

Barroso o poľskej vláde: Pochybnosti pominuli
Pozornosť vzbudzovala aj návšteva poľského premiéra v Bruseli, a to najmä kvôli euroskeptickým názorom jeho menšinovej vlády, výrokom na adresu homosexuálov či podpore vládnej strany zavedeniu trestu smrti.
Marcinkiewicz v Bruseli poprel, že by sa nový poľský kabinet mohol odvrátiť od únie, pričom zdôraznil, že "čo je dôležité pre úniu, je dôležité aj pre Poľsko". Podľa Marcinkiewicza je Varšava dôležitým partnerom EÚ, ktorá potrebuje "silné Poľsko". Marcinkiewicz pripomenul, že je možné hájiť vlastné záujmy a súčasne dodržiavať záväzky k európskym hodnotám. "Krajina môže byť veľmi patriotická, no pritom môže byť oddaným a lojálnym členom únie," vyhlásil Barroso. Šéf komisie vyhlásil, že ak nejaké pochybnosti voči novej poľskej vláde boli, po včerajšom stretnutí s Marcinkiewiczom pominuli.
Premiér sa s Barrosom zhodli na tom, že je potrebné dosiahnuť dohodu na rozpočte pre úniu čo najskôr a že Británia musí zintenzívniť úsilie. Poľský premiér zdôrazňoval najmä potrebu solidarity zo strany ostatných členských krajín. "Môžeme mať dnes
pochybnosti (o rozpočtovej dohode), sme však presvedčení, že v roku 25. výročia Solidarity potrebujeme práve solidaritu," uviedol.

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky zvýšili objem jednodňových sterilizácií v NBS
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:30