StoryEditor

Situácia vo Francúzsku sa pomaly normalizuje

Situácia vo Francúzsku sa počas uplynulých dvoch dní várazne ukľudnila. Polícia dokonca hovorí o návrate k normálu. Napriek tomu bol výnimočný stav v krajine, ktorý vláda vyhlásila minulý týždeň, predĺžený o tri mesiace.

Situácia vo Francúzsku sa počas uplynulých dvoch dní výrazne upokojila. Polícia dokonca hovorí o návrate k normálu. Napriek tomu bol výnimočný stav v krajine, ktorý vláda vyhlásila minulý týždeň, predĺžený o tri mesiace. V noci navčera vo Francúzsku horelo 98 áut, čo podľa polície zodpovedá bežnému každodennému priemeru. V noci na stredu to bolo ešte 163 áut, pričom v čase najväčšieho nárastu násilností výtržníci podpálili až 1 400 áut za noc. Nepokoje sa začali 27. októbra po smrti dvoch tínedžerov severoafrického pôvodu v Clichy-sous-Bois pri Paríži. Usmrtila ich elektrina v trafostanici, kam sa ukryli v domnienke, že ich prenasledujú policajti.
Počas nasledujúcich 21 dní výtržností, ktoré zasiahli takmer 300 francúzskych miest a predmestí, vandali podpálili spolu 9 071 áut a polícia zatkla 2 921 ľudí. Ulice naďalej stráži takmer 10 000 policajtov.

Kríza posilnila Sarkozyho
Minister vnútra Nicolas Sarkozy, ktorý si kvôli svojmu tvrdému postupu vyslúžil mnoho kritiky, napokon zrejme vyjde z krízy posilnený. Podľa stredajšieho prieskumu jeho tvrdú líniu podporuje až 68 percent Francúzov, zhruba toľko schvaľuje jeho zámer vyhostiť cudzincov, ktorí sa na násilnostiach podieľali. Sarkozy má väčšiu podporu ako premiér Dominique de Villepin, jeho pravdepodobný súper v boji o kreslo prezidenta. Z 958 opýtaných schvaľuje kroky Villepina 62 percent a prezidenta Jacqua Chiraca 41 percent Francúzov. Sarkozy sa stal v súčasnosti najobľúbenejším francúzskym politikom.

Príčinou polygamia?
V stredu sa v súvislosti s nepokojmi stala predmetom diskusie polygamia v rodinách niektorých moslimských prisťahovalcov. Minister pre pracovné vzťahy a zamestnanosť Gérard Larcher, predseda parlamentnej frakcie vládneho Zväzu pre ľudové hnutie Bernard Accoyer a tajomníčka Francúzskej akadémie Hélene Carrereová-d'Encausse práve polygamiu označili za jednu z možných príčin incidentov.
Accoyer pre rozhlasovú stanicu RTL povedal, že deti z veľkých polygamných rodín majú problém integrovať sa do francúzskej spoločnosti. Denník Financial Times citoval Larchera, podľa ktorého veľké polygamné rodiny niekedy môžu za protispoločenské správanie mládeže, lebo jej chýba otcovský vzor, v dôsledku čoho sa nemajú čím v živote riadiť. "Je to jasne problém integrácie imigrantov a, čo je dôležitejšie, ich detí," povedal Accroyer. "Aby sme ich mohli integrovať, nesmie ich byť viac, ako sme ich schopní začleniť. O tom to je. Je to ako polygamia... Je to istotne jedna z príčin (nepokojov), aj keď nie jediná," dodal. Polygamia podľa neho viedla "k neschopnosti poskytnúť vzdelanie potrebné v organizovanej, normovanej spoločnosti, akou je Európa, a najmä Francúzsko".
Niektoré médiá takéto vysvetlenia považujú za absurdné. Polygamia je vo Francúzsku oficiálne zakázaná, previnilcom hrozí väzenie. Počet polygamných rodín v krajine sa odhaduje na 30-tisíc.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:11