StoryEditor

Svet sa bojí vtáčej chrípky

-- Thajsko, kde vtáčia chrípka od roku 2004 usmrtila 12 osôb, začne pokusne očkovať ľudí proti smrteľnému typu vírusu H5N1 začiatkom budúceho roku. Oznámilo to včera ministerstvo zdravotníctva tejto ďalekovýchodnej ázijskej krajiny.
-- V Rumunsku včera zaregistrovali nové prípady podozrenia na vtáčiu chrípku. Informoval o tom rumunský minister poľnohospodárstva Gheorghe Flutur. Podľa jeho slov výsledky testov labutí z dunajskej delty pri dedine C. A. Rosetti ležiacej desať kilometrov od ukrajinských hraníc boli pozitívne.
-- Neďaleko Moskvy zaregistrovali prvý prípad podozrenia na vtáčiu chrípku v európskej časti Ruska. Ako informovali ruské tlačové agentúry, v dedine Jandovka asi 150 kilometrov južne od ruskej metropoly uhynulo v uplynulých dňoch 247 kusov hydiny. Experti momentálne uskutočňujú testy s cieľom zistiť definitívnu diagnózu.
-- Ukrajina, Moldavsko a Rumunsko vytvorili včera ad hoc komisiu, ktorej úlohou bude monitorovanie výskytu vtáčej chrípky a prípadnej karantény v ekologicky citlivej delte Dunaja. Činnosť komisie bude zahŕňať aj fyzickú kontrolu divých a chovaných vtákov a výmenu informácií.
-- Výsledky testov, ktoré by mali potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť nebezpečného vírusu vtáčej chrípky H5N1, budú v Grécku známe najskôr v pondelok alebo v utorok na budúci týždeň. Lekári vyzvali ľudí a predovšetkým médiá, aby "zachovali pokoj".
-- Austrálska vláda sa včera pokúšala zmierniť obavy svojich obyvateľov z pandémie vtáčej chrípky. Uviedla, že zvyšuje zásoby protivírusových liekov a bude zvažovať možnosť celoplošného očkovania, ak budú úspešné testy novej očkovacej látky.
-- Zamestnanci Centra pre kontrolu vtáčej chrípky so sídlom v srbskej metropole Belehrad včera pre miestne médiá potvrdili, že v priebehu dopoludnia dostali najmenej 100 hlásení neobjasneného úhynu rozličných druhov vtáctva. Riaditeľka Združenia lekární v Belehrade Vukica Pešičová informovala, že antivirálny liek Tamiflu doslova zmizol z lekární v priebehu veľmi krátkeho času a momentálne nie je k dispozícii. Pešičová apelovala na Srbov, že je neprípustné používať Tamiflu ako preventívny prostriedok proti vtáčej chrípke, pretože sa môže vytvoriť rezistencia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:43