StoryEditor

Západ financuje vysokú školu teroristov

28.03.2006, 00:00

Muži a ženy vstupujú do budovy univerzity oddelenými vchodmi. Nemajú dostať žiadnu možnosť na neslušný kontakt. Pravidlá vysokej školy predpisujú, že muži sa nesmú svojim kolegyniam -- študentkám ani pozrieť do očí. K tomu však aj tak nemôže prísť. Univerzita má dve budovy, jednu pre študentky a jednu pre študentov. Všetky ženy majú, samozrejme, burku. Ak dozorkyne odhalia, že niektorá má mejkap, chytia študentku a donútia ju zotrieť si ho z tváre.

Prepojenie na Hamas
Zvonku vyzerá Islamská univerzita v Gaze ako jeden z najkrajších komplexov budov na palestínskych územiach. Univerzita s 10 000 študentkami a so 7 000 študentmi je liahňou radikálneho islamského hnutia Hamas, ktoré začne vládnuť Palestínčanom. Na tejto univerzite sa žije spôsobom, aký noví vládcovia krajiny chcú zaviesť pre celý národ.
"Univerzita zastáva filozofiu Hamasu," priznáva profesor pedagogiky Džaméla al-Šánti celkom otvorene. Profesor patrí k novým poslancom, ktorých v januári zvolili do parlamentu na zozname radikálnych veriacich z Hamasu.
Islamistická ideológia je zreteľná aj v študentskom obchode univerzity. Okrem učebníc či zošitov sa tu predávajú aj DVD, ktoré rozprávajú martýrske príbehy samovražedných atentátnikov. Na pôde univerzity Hamas pravidelne usporadúva zhromaždenia. Minulý rok bol "martýrovi" a zakladateľovi Hamasu šejkovi Jásinovi venovaný dvojdňový seminár. V univerzitnom múzeu je vystavený blahoprajný list teroristického vodcu, ktorý potvrdzuje úzke vzťahy s Hamasom. V priestoroch univerzity sa ďalšia generácia Palestínčanov učí, ako bojovať s Izraelom. Mládežnícky magazín Hamasu dokonca univerzitu oslavuje ako "vysokú školu samovražedných atentátnikov". Vyučujúci na škole podporujú podujatia, na ktorých študenti prisahajú viesť "večnú svätú vojnu proti Izraelu".
Islamská univerzita sa zároveň chváli, že patrí k najlepším v Palestíne. Akademické slobody tu však nie sú na prvom mieste. "Keď je niečo v učebných osnovách v rozpore s islamom, jednoducho to vyškrtneme z programu," priznáva hovorca univerzity Hussam Ayesch. Cenzúra napríklad zasiahne, ak chce vyučujúci hovoriť o anglickej literatúre s erotickým obsahom. Na vyučovaní filozofie je zase zakázané hovoriť o ateistických filozofoch. To by mohlo raniť náboženské cítenie študentov, obáva sa Ayesch.

Alah je všade
Alah je prítomný všade. Päťkrát denne sa študenti musia modliť. Študenti ekonómie sa musia učiť islamské hospodárske predpisy, inžinieri alebo účtovníci sa učia naspamäť životopis proroka Mohameda a islamské právo, šariu. Pre každého študenta tvoria náboženské povinné predmety polovicu učebného programu. Politici, teroristi a intelektuáli si pritom navzájom nahrávajú. Hamas, samozrejme, regrutuje svoju elitu na Islamskej univerzite. Väčšina radikálnych islamských politikov má diplom z tejto vysokej školy, v parlamente zastupuje Hamas 16 profesorov. Tvoria teda 20 percent poslaneckého klubu. Univerzitu vyštudoval nový predseda palestínskej vlády Ismail Haníja alebo minister zahraničia Mahmúd Zahar. K bývalým študentom patrí aj Mohamed Deif, známy ako výrobca bômb Hamasu.
Napriek úzkemu prepojeniu s Hamasom podporuje Západ Islamskú univerzitu miliónmi. Firma Intel venovala škole milión dolárov na informatické laboratórium. Továreň na islamistov financuje aj Svetová banka, Európska únia či americký úrad rozvojovej pomoci USAID, spolu so štátmi Perzského zálivu ako Bahrajn a Saudská Arábia.
Keď palestínski študenti žiadajú o štipendium v Nemecku, nikto nezisťuje, či sú členmi Hamasu. Na Islamskej univerzite je to však inak. Veľkorysé štipendiá dostávajú študenti z rodín, v ktorí majú príbuzných "martýrov". (hn/bk)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 09:04