StoryEditor

Blair ustupuje od radikálnej reformy

13.12.2005, 23:00
Britská vláda je nútená zmierniť avizovanú radikálnu reformu sociálneho systému. Dôvodom je politické oslabenie premiéra Tonyho Blaira. Nemá dostatočnú podporu ani vo vlastných radoch -- u vládnucich labouristov, aby zmeny, najmä dávok pre práceneschopných, pretlačil cez parlament. A tak napriek sľubom budú zmeny vo vyplácaní dávok menej kontroverzné ako sa očakávalo. V súčasnosti takéto dávky dostáva asi 2,7 milióna ľudí, čo štát stojí 12 miliárd libier ročne.

Britská vláda je nútená zmierniť avizovanú radikálnu reformu sociálneho systému. Dôvodom je politické oslabenie premiéra Tonyho Blaira. Nemá dostatočnú podporu ani vo vlastných radoch -- u vládnucich labouristov, aby zmeny, najmä dávok pre práceneschopných, pretlačil cez parlament. A tak napriek sľubom budú zmeny vo vyplácaní dávok menej kontroverzné ako sa očakávalo. V súčasnosti takéto dávky dostáva asi 2,7 milióna ľudí, čo štát stojí 12 miliárd libier ročne. "Otvoriť teraz ďalší (politický) front by bolo bláznovstvom," citoval denník Daily Telegraph nemenovaný vládny zdroj. Ministri Blairovi radia ustúpiť od radikálnej reformy, než by sa mal spoľahnúť na hlasy konzervatívcov.

Zneužívanie dávok
Príspevok počas pracovnej neschopnosti je v súčasnosti 57,65 libry týždenne. Ten sa po šiestich mesiacoch zvyšuje na 68,2 a po roku 76,45 libry týždenne. Ministri a nezávislí experti sa zhodujú v tom, že tento systém je priam stvorený na to, aby sa zneužíval. Práceneschopný človek nemá dôvod ponáhľať do práce, keďže sa mu príspevok zvyšuje. Za uplynulých 30 rokov je počet ľudí odkázaných na dávky štvornásobne vyšší. A to napriek zlepšujúcej sa zdravotnej starostlivosti, pracovným podmienkam a zníženiu počtu nehôd na pracovisku.
Sprísnenie pravidiel na vyplácanie dávok, ich celkové zníženie, ako aj pomoc tým, ktorí sa budú usilovať o zapojenie do pracovného procesu po dlhšej práceneschopnosti -- toto všetko malo byť obsiahnuté v Zelenej knihe, ktorú malo ministerstvo práce a sociálnych vecí predložiť v októbri. Teraz je termín preložený na január a mnohí aj ten spochybňujú.
"Pán Blair sľubuje sociálnu reformu od roku 1997. Ak ustúpi od tvrdých rozhodnutí najmä v prípade príspevkov pre práceneschopných, bude to ďalšia porážka pre vládnych reformátorov pod vedením (ministra financií) Gordona Browna a jeho spojencov," vyhlásil tieňový minister práce a sociálnych vecí Philip Hammond. "Každým dňom je jasnejšie, že Blair, ktorý nemá dostatok hlasov (v parlamente) na splnenie svojich sľubov, postupne stráca moc. Jeho strana už myslí len na svojho nového šéfa. Blairov čas vypršal," komentoval situáciu Daily Telegraph.
Po voľbách v roku 1997 sa verilo, že ak niekto dokáže ukončiť takmer 50-ročnú "kultúru závislosti ľudí od dávok", tak sú to práve labouristi. Dávky však postupne rástli. Výdavky štátu na sociálne dávky počas vlády labouristov vzrástli z 91,8 na 130 miliárd libier ročne. Kým v roku 1951 boli od štátu závislé asi štyri percentá populácie, dnes je to takmer 17 percent. Ak k tomu pripočítame príspevky na bývanie a mnohé ďalšie, príjemcom príspevku od štátu je každý štvrtý Brit.

Oslabovanie Blairovej moci
Blair je už na vojnovej nohe s mnohými labouristami kvôli reformám školstva a zdravotníctva, a preto si nemôže dovoliť ďalšiu konfrontáciu. Od leta upustil od dlhoočakávaného prehodnotenia obecnej dane a zmiernil aj penzijnú reformu, keď sa vzdal plánov na postupné zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 60 na 65 rokov pre zamestnancov štátnej správy. Kompromisy musí urobiť aj v reforme školstva, najmä pokiaľ ide o zámer urobiť zo všetkých škôl samosprávne trusty s významnými právomocami. Každý z ústupkov je vnímaný ako ďalší prejav oslabenia moci Blaira v jeho treťom funkčnom období.

Sociálna podpora vo volebných rokoch:
-- v rokoch 1978 až 1979 -- 50,9 miliardy libier
-- v rokoch 1982 až 1983 -- 62,8 miliardy libier
-- v rokoch 1986 až 1987 -- 74,6 miliardy libier
-- v rokoch 1991 až 1992 -- 79,9 miliardy libier
-- v rokoch 1996 až 1997 -- 91,8 miliardy libier
-- v rokoch 2000 až 2001 -- 101 miliárd libier
-- v rokoch 2004 až 2005 -- 130 miliárd libier

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:22